Ravotr goes Anonymous

Hoogst vermakelijk en zeer interessant: de demonstratieve optocht die Anonymous afgelopen zaterdagmiddag hield. Ik nam samen met enkele kameraden deel, en was voorzien van een geleend rood-en-wart-beschilderd masker in Anonymous-style. Ik heb me uitstekend vermaakt. Maar ik heb ook weer wat geleerd: Een soort van verslagje en wat opmerkingen., constructief-kritisch bedoeld.

Anonymous is een informeel georganiseerd netwerk dat actie voert voor vrijheid en tegen ‘het systeem’, zonder dat allemaal erg in te vullen. Het is een hackerscollectief dat online van zich doet spreken. Maar nu en dan zijn er dus ook offline-activiteiten in de open lucht. Zo gaat men jaarlijks op 5 november werdeldwijd de straat op in wat deze keer de Million Mask March heette. Dan is het Guy Fawkes Day, genoemd naar een katholieke monarchist Guy Fawkes die in de zeventiende eeuw poogde het gebouw van het Hogerhuis in Groot-Brittannië op de blazen: het zogeheten Gunpowder Plot. Het plan werd verijdeld, op 5 november 1605 pakte het gezag hem op. Na marteling probeerde men hem te executeren, maar hij viel van het schavot en brak zijn nek. Die maskers die tot de dresscode van Anonymous horen, verbeelden indirect Guy Fawkes. De link tussen Fawkes en Anonymous loopt via V for Vendetta, een serie comics die ook is verfilmd. De g held draagt daarin een Fawkes-masker, waarmee dat masker haar loopbaan als symbool van wat een auteur “postmodern anarchisme” noemt, begon. Hoe het verder precies zit, is niet voor nu en niet voor hier.

Hoe dan ook, op het verzamelpunt De Dam waren al zeker honderd mensen, waarvan velen voorzien van die maskers, aanwezig. Weinig spandoeken, een doek met kritiek op de jeugdzorg, wat borden met teksten tegen de manipulatie door de media en dergelijke. Een plakkaat met, ironisch ‘Obey’, een plakkaat met rechttoe rechtaan ‘Disobey’. Enkele groene Anonymous-vlakken met het logo: twee guirlandes, een man in pak maar zonder hofd. In plaats van het hoofd een vraagteken. Ik zag ook, tot mijn vreugde, iemand met een bord over Standing Rock in de VS, waar Sioux en hun vele bondgenoten strijden tegen een pijpleiding die water en land en leven bedreigt. En ik zag twee zwarte vlaggen met rode anarchisten-A, minstens één ervan als een soort flipside van de Anonymous-vlag. Jawel. Zelf had ik een bord meegenomen met een poster: “Stop Repression”, een aankondiging van de demonstratie van 19 november tegen de repressie van anarchisten en antifascisten in Den Haag. Die is belangrijk trouwens, komt u alstublieft allemaal, Anonymous of niet. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr