Overheid Mexico betrokken bij mishandeling vluchtelingen

Latijns-Amerikaanse vluchtelingen moeten via gevaarlijke routes Mexico binnenkomen, op zoek naar een zeer onzekere toekomst in de VS of in Mexico zelf. De Mexicaanse autoriteiten controleren steeds strenger hun zuidelijke grens met Guatemala en Belize. Dat doen ze op brutale en arbitraire manier, waarbij vluchtelingen zwaar worden mishandeld en smokkelbendes ongemoeid worden gelaten.

Telkens wanneer een vluchteling uit het zuiden in het opvangcentrum La 72 in Tenosique toekomt heeft een jonge Salvadoraan hem gezien. Tenosique ligt op ongeveer dertig kilometer van de grens met Guatemala in de Mexicaanse zuidelijke deelstaat Tabasco, op ongeveer 1000 kilometer afstand van de hoofdstad Mexico City. Telkens er weer een vluchteling vertrekt, opent hij voor hem de deur.

De jonge Salvadoraan waarvan sprake wil liever anoniem blijven. Hij is zoals zovele anderen het geweld in Centraal-Amerika ontvlucht. Zelf kwam hij hier anderhalf jaar geleden aan. In afwachting van een humanitair visum is hij portier van het opvangcentrum.

La 72 is het belangrijkste opvangcentrum voor duizenden Centraal-Amerikanen die Mexico proberen binnen te komen. De naam van het centrum verwijst naar 72 migranten die in 2010 werden vermoord in het stadje San Fernando, in de noordelijke deelstaat Tamaulipas, op 140 kilometer van de grens met de VS. Daar werd in 2010 een massagraf ontdekt met 72 lichamen van vluchtelingen. Vermoed wordt dat ze tijdens hun reis verkeerd terechtkwamen en door drugssmokkelaars werden afgemaakt. In 2011 werden nog 40 massagraven ontdekt in de regio met totaal 193 lichamen.

Tegenwoordig komen in het opvangcentrum La 72 vooral mensen uit Honduras en El Salvador toe. Ze zoeken in de eerste plaats een veilige plek om in vrede te kunnen leven en willen niet noodzakelijk doorreizen naar de VS. Het stadje Tenosique ligt op een moeilijk controleerbare migratieroute die aan belang heeft gewonnen sinds de Mexicaanse grenscontroles zijn verstrengd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be