Sanders start massamobilisatie tegen Trump

Sinds de overwinning van Donald Trump voert Bernie Sanders volop campagne door heel het land. Bij zijn toespraken roept hij op tot sociale massamobilisatie. Daarbij richt hij zich ook tot de kiezers die voor Trump hebben gestemd. “We moeten de hand reiken naar mensen met wie we het niet over alles eens zijn.”

Bernie Sanders is met zijn 75 jaar een van de oudste leden van de Amerikaanse federale Senaat. Na zijn nipte nederlaag in de Democratische voorverkiezingen, gaat hij echter onverminderd door. Na de Democratische partijconventie, waar Hillary Clinton werd genomineerd tot presidentskandidaat, schaarde hij zich volledig achter haar campagne.

Dat werd bij veel van zijn kiezers met ongeloof, soms zelfs met weerzin, onthaald. Sanders weerlegde de bezwaren tegen zijn standpunt vooral met het argument dat de politieke strijd ook na de verkiezingen gewoon doorgaat en dat hij met zijn mandaat van de voorverkiezingen zou blijven wegen op het beleid van een verkozen president Clinton. In hoeverre dat zou zijn gelukt zullen we nooit weten. Een mogelijke verkiezing van Donald Trump moest volgens Sanders voorrang krijgen op elke andere politieke prioriteit.
Politieke campagne gaat door

Clinton heeft uiteindelijk 2 miljoen stemmen meer behaald dan tegenstrever Donald Trump. Daarmee is zij de vijfde presidentskandidaat in de Amerikaanse geschiedenis die zo ‘verliest’, na Democraat Al Gore in 2000 die eveneens met meer stemmen dan George W. Bush toch geen president werd1.

In hoeverre Sanders een positieve impact heeft gehad op het kiesgedrag ten voordele van Clinton is nog niet uitgemaakt. Daar is nog degelijk onderzoek voor nodig (in geen geval de snelle ‘peilingen’ die tijdens de verkiezingscampagne zo gretig door de media werden verspreid en compleet waardeloos bleken te zijn).

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be