VS-coalitie met België vermoorden burgers in Mosoel

Amnesty International klaagt aan dat in Mosoel door de coalitie onder leiding van de VS zware inbreuken tegen het internationaal recht worden gepleegd. Belgische toestellen maken deel uit van deze coalitie. Er is sprake van honderden burgerslachtoffers. Ondanks deze onthullingen blijven de media de belegering van Mosoel anders kaderen dan die van Aleppo enkele maanden eerder.

De media berichten over de recente slachtingen die zijn aangericht in de Koerdisch-Iraakse stad Mosoel, naar aanleiding van een onderzoeksrapport van Amnesty International ter plaatse. Een coalitie onder leiding van de VS, waar ook Belgische toestellen aan deelnemen, poogt daar de terreurorganisatie IS te verdrijven.

Het offensief blijkt niet zo vlot te verlopen. De gevechten slepen veel langer aan dan was voorzien door de coalitie. Dat is deels te wijten aan het feit dat de gevechten in een dichtbevolkte stad plaatsvinden, een terrein waar klassieke legers en luchtmachten niet echt voor geschikt zijn.

De mythe van precisiebombardementen
Zogenaamde ‘precisiebombardementen’ zijn een militaire mythe die al zeer lang meegaat. In een stedelijke context is dat echter altijd een illusie. Dat spreekt niet tegen dat het een misdadige praktijk is van strijdende partijen – in dit geval IS – om zich te verschansen in woningen waar onschuldige mensen wonen, in en rond hospitalen en scholen, aan waterzuiveringsstations, elektriciteitscentrales.

Maar dat is volgens Amnesty International geen excuus voor het bombarderen van scholen door de coalitie, zoals nu recent is gebleken.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be