Amerikaanse meteorologen geven minister publieke bolwassing

De Amerikaanse minister van Energie Rick Perry mist een “fundamenteel begrip van de wetenschap”, schrijft de American Meteorological Society in een brief. De meteorologen fluiten de minister terug nadat die de rol van CO2 in de klimaatverandering openlijk heeft betwijfeld.

Rick Perry, voormalig gouverneur van Texas en tweemaal presidentskandidaat, is nooit voorstander geweest van de strijd tegen de klimaatverandering. Maar de voorbije dagen deed hij er een schepje bovenop en trok hij de wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering openlijk in twijfel. Op CNBC zei hij dat de oceanen eerder verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering, en niet de menselijke uitstoot van broeikasgassen.

Fundamenteel begrip

Maar de Amerikaanse Vereniging van Meteorologen (AMS) maakt meteen brandhout van die stelling in een open brief. “Hoewel u erkende dat het klimaat verandert en mensen er een impact op hebben, is het van cruciaal belang dat u ook begrijpt dat de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen de belangrijkste oorzaak zijn van de klimaatverandering”, schrijft de AMS.

“Dat is de conclusie van een uitgebreide inschatting van de wetenschappelijke bewijzen, gebaseerd op verschillende bewijsvoeringen die bevestigd zijn door duizenden onafhankelijke wetenschappers en talrijke instellingen overal ter wereld. We kennen geen enkele instelling met kennis van zaken die tot een andere conclusie komt.”

De wetenschappers wijzen de minister vervolgens op zijn plichten. “Zonder dit fundamentele begrip van de wetenschap is het onmogelijk om op een betekenisvolle manier te praten over mogelijke veranderingen in het beleid”, schrijven ze. “De programma’s van het ministerie van Energie spelen nochtans een grote rol in de ontwikkeling van oplossingen voor onze toekomstige energievoorziening. Het is dus van groot belang dat de beste wetenschappelijke kennis en inzicht gebruikt worden.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be