Stevige staking in Slowakije slaagt

Een stuk blik zoals gefabriceerd in Bratislava

Je zou haast vergeten hoe dat ook al weer is: een serieuze staking die nog tot resultaat leidt ook. Nee, geen uurtje later beginnen met lesgeven (al is dat hopelijk een aanloop naar méér). Gewoon het werk neerleggen voor onbepaalde tijd, tot de baas minstens een flink eind aan de eisen van arbeiders tegemoet komt. Arbeiders in een Volkswagenfabriek in Slowakije hebben de afgelopen weken laten zien dat zoiets noch achterhaald, noch uitzichtloos is. Misschien is het een idee om eens wat mensen die kant op kan sturen om stage te lopen, kijken hoe je dat ook alweer doet?

De staking begon vorige week woensdag, 20 juni. Het bedrijf: een Volkswagen-vestiging in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Inzet: een stevige loonsverhoging. De vakbond van autoarbeiders ter plekke bracht een looneis van 16 procent naar voren. De directie kwam met een tegenbod van 4,3 procent plus een eenmalige toeslag en bonussen. Arbeiders besloten om te gaan staken. En dat deden ze.

De staking bleek stevig. Van de 12.000 arbeiders legden er 8.000 het werk neer. De staking werd ook actief gedragen door deelnemers: stakers zaten niet maar passief thuis terwijl vakbondsbestuurders onderhandelden met de directie. Nee, dagelijks kwamen vele honderden, aanvankelijk drieduizend, later toch nog duizend, arbeiders samen, met een picnic en culturele activiteiten op een parkeerterrein bij de ingang Een poging om de staking te breken ging gelukkig niet door. Zwakke plek van de staking: uitzendkrachten deden niet mee, dat is wettelijk verboden. Maar er was voor hen weinig te doen, want de productie lag vrijwel stil.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr