Binnen enkele maanden sluit België opnieuw kinderen op

De bouw van het nieuwe gesloten centrum is begonnen. Over enkele maanden zullen er in België kinderen worden opgesloten in een gesloten centrum. De bouw van een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen, de zogenaamde “gesloten family units”, in de buurt van Brussels Airport is begonnen. Ondanks luid protest van nu al meer dan 100 organisaties in België zet de regering haar plannen voort.

België is begonnen met de bouw van een nieuw detentiecentrum, speciaal voor gezinnen met kinderen. Enkele maanden geleden trokken het Platform Kinderen op de vlucht, UNICEF België, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ, Caritas International en JRS Belgium al aan de alarmbel. Ze lanceerden de campagne “Een kind sluit je niet op. Punt.”. Ondertussen hebben al meer dan 100 organisaties in België, waaronder onderwijskoepels, jeugdorganisaties en mensenrechtenverdedigers, zich ook uitgesproken tegen de bouw van het gesloten centrum, en tegen detentie van kinderen in het algemeen.

Helaas heeft de regering nog geen gehoor gegeven aan de oproep van de organisaties: de regering lijkt de plannen door te willen zetten. Dat betekent dat er al over enkele maanden kinderen opgesloten zullen worden in een gesloten centrum in België.

Een kind hoort nooit thuis in een gesloten centrum. Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind oordeelt dat detentie van kinderen hun fundamentele rechten schendt. Talrijke experts zijn van mening dat detentie van kinderen nooit in hun belang is. De ingrijpende nefaste impact op de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn van kinderen is reeds herhaaldelijk aangetoond, zelfs als de detentie van zeer korte duur is en onder relatief humane omstandigheden gebeurt. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be