Waarom we dieren (blijven) eten

Nu de schandalen in de dierenvleesindustrie zich opstapelen en steeds ernstiger lijken te worden, met als laatste schokkende nieuwsfeit dat het malafide Veviba in 2016 twaalf jaar oud dierenvlees heeft verkocht aan een klant in Kosovo, staan Vlaamse media weer vol met opiniebijdragen over de vleesindustrie en -consumptie in België. “Dat in deze debatten vaak gesproken wordt over ‘schandalen’, werkt misleidend”, aldus twee historici die het interview met voedingsbioloog Leroy in De Morgen hekelen.

Die term schandaal suggereert immers automatisch een normaliteit die uiteraard niet kan bestaan binnen een miljoenen-business die onzes inziens inherent en fundamenteel scha(n)delijk is, niet alleen voor dieren, maar ook voor onze economie, onze gezondheid en voor ons leefmilieu.

Maar wat ons meteen opviel in de stroom van opinies en interviews is dat vertegenwoordigers van, of mensen met een band met de verschillende sectoren binnen de dierenvleesindustrie betrekkelijk veel spreekruimte krijgen om hun verhaal te doen. Het resultaat is zoals steeds een bagatellisering en minimalisering van de nefaste manier waarop de vleesindustrie opereert. Onze aandacht werd in het bijzonder getrokken door een artikel waarin een universitair onderzoeker wordt opgevoerd als ogenschijnlijk neutrale commentator bij de verontwaardiging over de recente ‘vleesschandalen’.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be