“Laat de robots voor ons werken”

Het Vlaams ABVV is met 730.000 leden nog altijd één van de grootste bewegingen van Vlaanderen. 500 vakbondsvertegenwoordigers zonderden zich vorige week twee dagen af om de komende vier jaar voor te bereiden. De komst van robots, files of de groei van éénoudergezinnen?(…)

Het hoofdstuk in de congresteksten over arbeidsduurvermindering is omvangrijk. Er staat dat het ABVV voorstander blijft van individuele systemen als tijdskrediet en toch ook een meer collectieve arbeidsduurvermindering wil.

“Tijdskrediet blijft waardevol, hoe hard het ook al afgebouwd werd door deze regering. Wij geloven niet in een algemene, uniforme arbeidsduurvermindering. Elke sector zal zelf moeten onderzoeken wat de beste manier is. Maar er is wel een actuele nood. De digitalisering kost jobs en tegelijk moeten mensen almaar langer en flexibeler werken. Wij omarmen die digitalisering en zeggen: laat de robots voor ons werken. Zo kunnen we ademruimte creëren voor werknemers. Dat kan bijvoorbeeld door een robottaks te heffen waarvan de opbrengst ten goede komt van de collectieve maatregelen inzake arbeidsduurvermindering en herverdeling van de arbeidsduur.”(…)

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be