Leven met paradoxen

‘Terug naar Reims’ is het moedige boek van een gespleten en zoekende auteur – ‘half homo, half trotskist’ zoals hij zichzelf ooit noemde – die aan de hand van de paradoxen in zijn levensgeschiedenis boeiende reflecties met een filosofische en sociologische horizont maakt.

Didier Eribon (°1953) is, homoseksueel en kind zijnde uit een arbeidersgezin, een behoorlijk atypische Franse intellectueel. Hij was hoogleraar filosofie en sociologie aan de universiteit van Amiens, maar werd vooral bekend door publicaties als ‘Réflexions sur la question gay’ (1999), ‘Une morale du minoritaire’ (2001) en ‘D’une révolution conservatrice et de ses effects sur la gauche française’ (2007).

In 2008 kreeg hij van de universiteit van Yale de Brudner Prize en dat zette hem ertoe aan eens grondig te reflecteren over zijn afkomst. Retour à Reims verscheen in 2009 en werd een groot succes, zowel binnen als buiten Frankrijk. Er verschenen binnen de kortste keren toneelbewerkingen en vertalingen en in 2017 pakte de uitgeverij Leesmagazijn uit met een Nederlandse versie onder de titel Terug naar Reims.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be