De verraderlijke kracht van propaganda

Karel van Wolferen, voormalig correspondent van de Nederlandse krant NRC Handelsblad, uit andermaal zijn onrust over de escalerende crisis in Oekraïne en de kritiekloze journalistiek in Europa. De propaganda over dit conflict verhindert elke kritische analyse van wat er werkelijk gaande is.

Er kon haast geen beter moment zijn om de effecten van politieke propaganda in wat tot voor kort ‘de vrije wereld’ genoemd werd te onderzoeken dan nu. We leven te midden van een voorbeeld van propaganda dat zich duidelijk aftekent. Het voorziet in een gemeenschappelijke behoefte.
Propaganda biedt politieke zekerheid

In een periode van grootschalig bloedvergieten en andere door de mens veroorzaakte rampen, heeft de moreel bewuste persoon behoefte aan enkele heldere categorieën van goed en kwaad, begeerlijk en verachtelijk. Politieke zekerheid met andere woorden. Je kunt zelfs oorlogen verkopen met ‘morele klaarheid’ als verkooppraatje, zoals we zagen ten aanzien van Irak en Afghanistan.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

4 gedachten over “De verraderlijke kracht van propaganda”

  1. Goed verhaal van Van Wolferen.

    ‘Al is de leugen (propaganda) nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.’ Het spreekwoord klopt, maar menigmaal is de schade aangericht door de leugen dramatisch. Dat gebeurde in Duitsland voor en tijdens WO-II en het gebeurde in de Irak-oorlog.

    Wees op je hoede voor propaganda en laat je niet mee voeren met oorloghitserij. Oorlog lijkt me alleen gerechtvaardigd als een of andere machthebber besluit tot genocide.

    Ik ben geen pacifist. De oorlog tegen Hitler was terecht.

Reacties zijn gesloten.