De innovatie van de plofkip

Een heel uitgebreid artikel van Varkens in Nood-oprichter Hans Baaij over de plofkip bij FTM. Paar opmerkelijke citaten:

De moderne vleeskip heeft een enorme borstspier gekregen De kip wordt speciaal zo gefokt omdat de Nederlandse consument vooral kipfilet wil eten. Daarom bestaat de hedendaagse kip nu voor 20 procent uit borstspier. Dat betekent in de praktijk dat de dieren zo uit balans raken dat ze duikelaars worden. Als ze voorover kukelen, komen ze met de borst in het strooisel op de grond terecht dat doordrenkt is met hun eigen ontlasting. Door de ammoniak in de stront krijgt zo’n 7 procent van de vleeskippen brandblaren op de borst. Van alle kippen heeft overigens zo’n 60 procent brandwonden aan de voetzolen.

De zeer snelle groei heeft niet alleen gevolgen voor de plofkippen, maar ook voor hun ouders, de zogenaamde ‘vleeskuikenouderdieren’. Deze worden geselecteerd op een onverzadigbaar hongergevoel en een ongebreidelde eetlust, want de kuikens moeten diezelfde eigenschappen hebben opdat ze bliksemsnel kunnen groeien.

Alleen, als de ouderdieren met hun onverzadigbare neiging tot eten ongebreideld hun gang kunnen gaan dan ‘ploffen’ ze; het hart of andere organen begeven het en de eierproductie voor de volgende lading vleeskippen stokt. Ze worden daarom op een hongerdieet gezet. Voldoende voedsel eten om eieren te blijven leggen, onvoldoende om dood neer te vallen. Deze kippen leven zo’n anderhalf jaar en dat is best lang als je altijd gierende honger hebt.

Klik hier voor het artikel.