Braadworst met snijbonen

Tijd voor een patriottisch recept in onze kookrubriek “In den Olden Vockschkeucken“.

Vanavond eten wij braadworst.

Een braadworst (Duits: Bratwurst) is een soort worst gemaakt van varkens-, rund- of kalfsvlees. Een braadworst is geschikt om in een pan te braden of op een barbecue te grillen. (Wikipedia)

Dit is dus braadworst.
Braadworst ziet er uit zoals op bijgaande afbeelding. Laat je niks wijsmaken! Koop geen rare frikandelstijl worstjes ook al staat er braadworst op.

Koop ook geen “verse worst” of saucijs of andere fratsen nee ga voor braadworst.

De braadworst zoals hier afgebeeld past perfect in een pan. Hier kunnen we mee aan de slag.

Braadworst daar kun je elitair over doen. Of culinaire hoogstandjes mee bereiden. Maar dit is dus absoluut niet de bedoeling van braadworst.

Hoe het wel moet staat hieronder:

Braadworst met snijbonen

– Zet een pan op met al dan niet geschilde aardappelen. Schillen schijnt nodig te zijn maar de reden is niet duidelijk. Als de aardappels een beetje eigenaardig zijn dan kun je ze inderdaad beter schillen want dan zie je beter of er gekke stukjes in zitten of zo die je eruit kunt halen. De hoeveelheid aardappelen hangt af van de hoeveelheid eters waar je voor kookt en de hoeveelheid honger die ze hebben. Maar goed. zet die pan dus op. Doe er zout bij. Een theelepel of anderhalf of zo. Of doe er geen zout bij, ook goed.

– Zet een pan op met snijbonen. Deze heb je als het goed is gesneden in ruitvormige stukken. Er kan zout bij zoals bij de aardappelen.

Breng aardappelen en snijbonen aan de kook. Let op de tijd, 20 minuten nadat het kookt is het klaar.

– Smelt Croma in een platte bakpan en laat deze een beetje bruin worden.

– Leg de braadworst erin. (ik bestrooi deze vervolgens altijd rijkelijk met cayennepeper en kerrie, of paprikapoeder).

– Bak de braadworst aan beide kanten lekker bruin en laat vervolgens nog op een lager vuurtje door bakken. Je kan er eventueel de laatste 5 minuten nog wat uienringen bij gooien.

– Prik niet in de braadworst! Dit lijkt leuk (en is het ook) maar het is dus niet de bedoeling.

Na 20 minuten is alles klaar. Giet de aardappelen en snijbonen af, leg de braadworst op een bord en gooi de jus in een juskom.

Bon appetit

[cf]js[/cf]

59 gedachten over “Braadworst met snijbonen”

 1. Bij de buurtsuper kun je geen ronde wurst kopen. Je krijgt daar van die langwerpige dingen. Dat gaat over de toonbank als braadworst.
  In plaats van gewoon aardappels varieer ik weleens met verschillende soorten stoemp, liefst hutspot.

 2. Ik vind het toch wel een bezwaar dat je niet in de braadworst mag prikken… 👿 Voor de rest een helder en eenvoudig recept, zeker voor de opgroeiende jeugd die deze dagen voor het eerst zelf moet koken in derlui eerste studentenkamer. (Ach…!)

 3. Koken in een studentenkamer is heiligschennis , pizza, shoarma e.d is het ding. Het prikken in de worst maakt de dorst droog. Dus ik kan het wel begrijpen dat je er niet in moet prikken.

 4. Ja volgens mij is dit een unicum op het internet; het eerste recept hoe je een braadworst op een normale manier moet klaarmaken. 😆

 5. Heb toch wat bezwaren tegen Croma.

  Al is Croma een zeer Nederlands produkt . Het is geen authentiek produkt. Ik pleit dan eerder voor rundervet of roomboter.

 6. Croma? Veertig jaar geleden! Maar toen waren de snijbonen heel draderig, dat is er uit gekweekt. Toen kon je ze niet eens in ruiten snijden, had je echt een molen voor snijbonen nodig.

  PS net als dat spruiten toen heel bitter waren. Nu nog maar een beetje ok eruit gekweekt.

 7. en ja aangezien ik toch al kieskeurig ben, sperziebonen vind ik lekkerder dan snijbonen. kort koken zodat ze nog hard zijn en de vitamientjes behouden blijven. Kort koken zodat ze bij het kauwen nog piepen als je kauwt, hmmmmm

 8. Croma was 40 jaar geleden ook een ander produkt dan nu gezien het toen nog gemaakt was van dierlijk vet.

  Maar de hele margarine ontwikkeling is eigelijk een belediging voor Nederland als zuivelland.

  Ook vind ik dat iets als braadworst gebakken dient te worden in dierlijk vet. Dus spekvet of rundervet. Niet alleen om traditionele redenen maar ook wegens smaak en gezondheid.

  (hier een stukje van iemand die margarine compleet de grond in stampt: http://www.scdiet.nl/bbs/viewtopic.php?t=2403 )

 9. He, ben ik nu een brulbabietje geworden in de scrollbar? Grappig me zelf zo te ontwaren. Voel me opeens weer stukken jonger.

 10. Nou ik gebruik voor vlees altijd het vet van het vlees zelf, lekker voor de smaak en de jus. Olijfolie gebruik ik meestal voor groente en salades. En ja variatie is belangerijk, dus niet 7 keer pw vlees bv. Dan komt het ook wel goed met de adertjes.

 11. Oh is het weer niet goed? 😡

  Dit is een Vaderlandschlievende Koockrubriyck moet je me toch eens vertellen wat er vaderlandslievend aan olijfolie is.

 12. Ik vind die olijfolie gewoon een hype. Er zijn zoveel dingen die helemaal niet lekker smaken als je ze bakt in olijfolie. Misschien komt dat aan bod in een volgende aflevering als we het bakken van een ei bespreken.

 13. Zie Unilever maar als de moderne variant van de VOC, dus tegenwoordig kun je olijfolie en kroepoek niet wegdenken uit de “Hollandse Keuken”. 💡

 14. Het gaat hier over braadworst met snijbonen niet over gepocheerde zoetwaterbarbeel op een bedje van gewokte Japanse zeewier.

 15. Op zich werd olijfolie al gebruikt in de lage landen ten tijde van de romeinen.
  Alleen om het nu als een onderdeel van de nederlandse keuken te beschouwen gaat wat ver.

  @jolanda 😆

 16. Een olijfolie amfoor uit het begin van de eerste eeuw (Fig. 2). (3)
  Deze amfoor is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven. Het is een type (Oberaden 83) dat
  gedateerd kan worden in het eerste kwart van de eerste eeuw en waarschijnlijk nauw
  samenhangt met de militaire aanwezigheid in Venlo in die periode. Op de schouder zijn
  twee verfstroken zichtbaar die als ondergrond hebben gediend voor een geschilderde tekst,
  een zogenaamde titulus pictus. Deze kunnen op 5 verschillende plaatsen zijn aangebracht
  rondom de hals en oren. De geschilderde teksten kunnen worden aangeduid als titulus
  pictus ß (het horizontale vlak) en titulus pictus (het verticale vlak bij het oor). De titulus
  pictus ß had betrekking op veelal in vennootschap opererende familieleden die als
  opkopers en handelaren in olijfolie fungeerden.
  http://home.medewerker.uva.nl/w.m.h.hupperetz/bestanden/uitp1.pdf

 17. Importland 😉 zo ook cayenne en kerrie en wellicht wat olijfolie, tsja die soldaten moesten zich af en toe insmeren met wat olijfolie. dus daarom zei ik al cayenne en kerrie is net zo Hollandands als olijfolie.

 18. MrOoijer Schreef:
  PS net als dat spruiten toen heel bitter waren. Nu nog maar een beetje ok eruit gekweekt.

  Als men de spruiten van nu oud-hollandsch doodkookt worden ze net zo bitter hoor ….

 19. De spruit is helemaal geen voedsel. Het is bedacht voor volwassenen om hun kroost mee te pesten.

 20. “Je moet de zwavelgeur die om Wilders hangt niet verwarren met de lucht van spruitjes”

  Uit: Zwembadius 16 vers 43

 21. een godswonder volgens de gnostische leer dan:

  Veel gnostici verwerpen daarom het Oude Testament, en vaak ook delen van het Nieuwe Testament. Sommige gnostici doen dit op basis van het idee dat het Oude Testament gecorrumpeerd is, anderen voeren het idee nog extremer door: de god uit het Oude Testament is volgens hen niet dezelfde als de hemelse Vader zoals verkondigd door Jezus, maar de anti-god, een mindere god, Satan, de slechte god: de demiurg. De demiurg is de schepper van al het kwaad, waarbij de definitie van kwaad varieert: volgens sommige gnostici is dat de gehele schepping (dit wordt verticaal dualisme genoemd, een kenmerk hiervan is ascetisme), volgens andere alleen de meer duidelijke slechte kanten van het leven, bijvoorbeeld ziekte (dit wordt horizontaal dualisme genoemd).

 22. Te moeilijk allemaal om een verklaring te zoeken voor het spruitje. Had geen achterliggende gedachte met de uitspraak het spruitje is goddelijk. Zal het anders zeggen, Ik vind spruiten lekker. Anders moet Al Bakra natuurlijk ook komen uitleggen dat de Islam spruitjes heeft bedacht. 🙄

 23. De vorm van Gnosticisme die jij beschijft is wel heel erg Zorastisch ..

  Spruitjes zijn misschien net als Koriander , of je t lekker vind is genetisch bepaald …

 24. Gek eigenlijk zou er een wetenschapper zijn die zich in deze materie verdiept heeft? Wat bepaalt of je het Spruitje wel of niet lekker vind? 💡 💡

 25. Nou bij koriander is het inderdaad genetisch voor mij smaakt het naar zeep voor anderen naar citroen

 26. @bakra zou ik me bekeren dan spreekt het gnostisch geloof me het meeste aan van de monotheistische religies

 27. maar met de spruit is iets anders aan de hand. de spruit is gewoon giftig en daarom wordt ie niet gewaardeerd door kinderen.

  Volwassenen zijn in staat bepaalde smaken te waarderen door veel consumeren.

  Geldt ook voor witlof trouwens.
  De spruitjesgeur is een zwavelgeur

  De term spruitjeslucht slaat op de typerende geur die in huizen blijft hangen als spruitjes of andere koolsoorten te lang gekookt worden. Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen, zoals H2S. Dit is ook de reden dat veel kinderen niet zo van kool houden.
  Spruitjeslucht staat inmiddels synoniem voor bekrompen opvattingen.

 28. Sorry Exelentie , maar strikt sprekend is noch het Paulistisch Christendom ( het Christendom zoals door de meerderheid der Christenen beleden ) noch het Gnostisch Christendom mono-theistisch , door de invloeden van het Mitras-geloof ( nu uitgestorven ) en het Zoastrische geloof zijn beide eerder duo-theisisch dan mono-teistisch . In monoteisme is ALLES de “schuld ” van God , van je grootste orgasme tot prostaatkanker .. van je favoriete gerecht to spruitjes …

 29. Yep , vooral de “New Agers “met hun geteddybeerifceerde opvatting van God hebben het er nogal moeilijk mee …
  Voor Joden en Moslims is het meestal geen probleem …
  Sommigen noemen Soefis ” Moslim Gnostici ” iets wat gezien het absoluut mono-theisme van de Soefis nonsense is ..

 30. gemiereneuk hoe je het ook wenst te zien.

  overigens is het oude testament alles behalve monotheïstisch

 31. Verschil tuseen 1 of 2 gemierenneuk 🙄 wil met jouw wel geld wisselen , geef je 2 € krijg je 1 € van mij ..
  Big bang was zeker ook stereo …
  Alle waarheid is te vinden in
  😎 Spruitjes 😎

 32. kwenie ; als alles allah is wat heeft het dan voor zin om de moslim te zijn?
  immers je bent al allah , kunt derhalve niks doen dat tegen allah is

 33. Excellentie Zwembad Schreef:

  kwenie ; als alles allah is wat heeft het dan voor zin om de moslim te zijn?
  immers je bent al allah , kunt derhalve niks doen dat tegen allah is

  Dat is weer quietisme , een weer heel andere stroming ..
  -Alles is de wil van Allah- , Alles is Allah is ook wel waar, maar niet op het realiteits niveau waarop wij ons bevinden , te vergelijken met : De atomen van je hand zijn grotendeels leegte , geldt ook voor een spruitje , maar toch valt een spruitje niet door je hand ..

 34. Nee spruitjes zijn niet lekker!
  Dat is gewoon een keihard feit.

  Spruitjes hebben een zwavelgeur die ons verteld; pas op giftig!
  Daarbij is de smaak van de spruit die het midden houdt tussen hondekots en zweetsok met een flinke kwak snot .

 35. Met uitgebakken spekjes erbij zijn spruiten redelijk te eten. Is niet zo goed voor het cholestorolgehalte.

 36. Prachtig hoe ons Nationale Kooltje de gemoederen verdeeld houdt. Al zijn we dan weer ver van de snijboon af.
  Eigen ondervinding: door telen is de bittere smaak verdwenen. Als je ze roerbakt heb je al helemal geen last. En met kastanjes bereid zijn ze zelfs een redelijke delicatesse.
  En voor Britten hoort het onverbrekelijk bij het kerstdiner!
  (Moeten we hier niet een apart artikel aan wijden?)

 37. Nolly van der Kluft Schreef:

  Prachtig hoe ons Nationale Kooltje de gemoederen verdeeld houdt

  Nationaal kooltje ????????
  Waarom word dat overal in het buitenland deze kooltjes met “Brussel” aangeduid .. Moeraszeggeknollen en dergelijken zijn de enige “nationale groentes” van deez drooggelegde muggenkwekerijen …

 38. Ik heb een tijd in de Harlememmeer gewerkt en daar passeerde je prachtige spruitjesvelden. Moet in de verleden tijd spreken. Zijn nu allemaal dozenschuifloodsen geworden (Logistieke Bedrijfsruimte noemen ze dat) die leegstaan. Of Kantoren op Toplokatie dito. Maar ik heb meer het gevoel dat het Haarlemmermeer is drooggelegd voor de spruitjes (naast de waterwering ) dan voor rommelkantoren. Om van Schiphol maar te zwijgen.

  Enfin, die spruitjesvelden (en de gedachte aan de spreekwoordelijke kooklucht) geven Een Nationaal Gevoel.

  Nationaler dan Polders kan het niet. Volgens mij.

 39. Wij weten van geen wijken daar achter de duinen en dijken!
  Harlememmeer, wat een ellendige vertikking.
  Pure emotie mensen. er is een wijk in Hoofddorp die Graan voor Visch heet, treurige “prettige nieuwbouw” om het op zijn Dickerdacks te zeggen.
  Dat is toch wel iets anders dan “Logistieke Bedrijfsruimte voor Visch”, niet?

  Volstrekt o/t, behalve dan misschien de snijbonen. Wettigt een apart artikel, net als de spruitjes. Let op in de naaste toekomst.

 40. @jolanda.

  Kaas is geen groente ten eerste .
  Kaas is een produkt dat zich samen met de mens geëvolueerd heeft. Kaas is pure geschiedenis dat de historie van de mensheid samenvat.
  Niet voor niks zijn er theoretici die beweren dat het doel van de evolutie het produceren van kaas is geweest en dat wij mensen slechts een noofdzakelijk nevenproduct van dit proces zijn geweest.
  Dus als jij nog 1 X kaas in een adem durft te noemen met die vieze groente dan sleep ik je voor het intergalactisch gerechtshof voor haatzaaien en demoniseren.
  👿

 41. Bij jouw beschrijving van spruitjes (snot/kots/zweetsok) moest ik meteen aan kaas denken namelijk. Je hebt ook kazen die ruiken er niet eens naar die smaken ook zo.

  Maar dan toch op een heel aparte manier lekker. Net als met spruiten dus.

  Wij hadden ooit een assortiment Italiaanse kazen gekocht en daar zat er 1 bij en die gaven we aan een van onze (kaasliefhebbende) katten en rook er aan en die trok toen zo’n raar gezicht dat mijn vriendin nu, een jaar later, nog steeds in schaterlachen uitbarst als ik haar aan dat incident herinner.

  Maar goed. Kaas moeten we ook bespreken in deze rubriek. Wellicht later.

 42. Ik doe de kaas wel
  gezien kaas echt een historische band met de mens heeft .
  de geschiedenis van kaas gaat van de eerste jager verzamelaars naar de eerste boeren en de eerste steden.

Reacties zijn gesloten.