Krapuliteitenalarm

Weet je een krapuliteit waarvan je vindt dat die wel op de site geplaatst kan worden? Zet hem dan in deze draad.

Een melding in deze draad garandeert echter niet dat er een individueel bericht op de site verschijnt over jouw krapuliteit. Niets garandeert dat.

Probeer eens een bericht op het Open Podium te schrijven (meel je bericht naar openpodium@krapuul.nl)

Of hier te klikken als je redactielid bent.

Heb je iets te melden dat echt grote haast heeft probeer dan even de chatbox (Geen wachtwoord invullen).

Ook kan je in deze draad je algemene (al dan niet technische) vragen over de site kwijt.

Vorige krapuliteitenalarmdraden staan hier.

74 gedachten over “Krapuliteitenalarm”

 1. Over corrupte Min.Schippers gesproken.Bericht op Joop.nl. Misschien dat iemand weet om hoe je dit bericht via een link hier op krapuul plaatst/

  600 Tabaksdoden door beleid Schippers

  Minister Volksgezondheid verzwijgt intensieve contacten met tabakslobby

  Door het stoppen met Postbus-51 campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken, zullen er zeshonderd mensen extra overlijden aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Stivoro naar de gevolgen van het beleid van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De resultaten van deze SimSmoke-studie worden gemeld in de ‘ZEMBLA’-aflevering ‘Minister van Tabak’, vrijdag 21 oktober om 21.20 uur op Nederland 2.

  In de SimSmoke-studie is naast de invloed van de maatregelen van minister Schippers ook doorgerekend wat de gevolgen zijn als de overheid wel een aantal maatregelen neemt die het roken ontmoedigen zoals een verbod op sigarettenautomaten, accijnsverhogingen en de horeca weer volledig rookvrij maken. In tegenstelling tot de extra doden bij het beleid van Schippers zouden er dan bijna 5.000 mensen minder aan roken overlijden tot 2020.

  Verder blijkt uit de uitzending van ‘ZEMBLA’ dat VVD-minister Schippers veel vaker contact heeft met de tabaksindustrie en rokersbelangenorganisaties dan ze eerder aan de Tweede Kamer liet weten. Op 19 januari van dit jaar zei ze: “Ik ken die mensen nauwelijks. In alle jaren dat ik mij met dit dossier bezighoud, heb ik de tabakslobby misschien twee of drie keer gesproken”. Uit mails en brieven die in het bezit zijn van ‘ZEMBLA’ blijkt dat Schippers sinds 2003 veel vaker contact heeft gehad met de rokerslobby.

  W. Maessen van ‘Red de Kleine Horeca’ vertelt over zijn goede contacten met de VVD-woordvoerders Edith Schippers, Halbe Zijlstra en Anne Mulder. Schippers betuigt haar sympathie met de acties van ‘Red de Kleine Horeca’ en mailt hen: “Ik kan er zondag helaas niet bijzijn. Ik wens jullie heel veel succes en toch ook veel plezier ;)”

  De VVD had voor de kabinetsformatie van 2010 al toezeggingen gedaan aan de rokerslobby over de versoepeling van het rookverbod in de horeca, vertelt Maessen. Halbe Zijlstra mailt hem: “Jullie weten wat ik heb toegezegd. Dus reken ons af op het eindresultaat.”

  A. van Voorst Vader, directeur Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie, zegt: “Wij hebben minister Schippers in haar rol als parlementariër intensief leren kennen als een heel zorgvuldig nadenkende parlementariër. Wij voeren als bedrijfstak één op één gesprekken met haar. Ze staat heel erg open voor zinvolle gedachten vanuit het bedrijfsleven.”

  Ook blijkt dat topambtenaren van minister Schippers geregeld overleg voeren met de tabaksindustrie over de totstandkoming van het beleid. Dit is in strijd met de FCTC-conventie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierin is overeengekomen dat overheidsbeleid niet beïnvloed mag worden door commerciële belangen van de tabaksindustrie.

  Minister Schippers wilde zelf niet meewerken aan de uitzending van ‘ZEMBLA’.

  ZEMBLA: ‘Minister van Tabak’, 21 oktober om 21.20 uur op de VARA vrijdag op Nederland 2. Zie ook: http://www.zembla.tv.

 2. @4 Stivoro en vergelijkbare instituten hebben zelf ook flink boter op hun hoofd, zie http://www.krapuul.nl/blog/40686/stivoro-nog-veel-viezerder-dan-roken-p/

  Ook blijkt dat topambtenaren van minister Schippers geregeld overleg voeren met de tabaksindustrie over de totstandkoming van het beleid.

  Dat is dan iets nieuws, want tot en met het vorige kabinet liep ALLE informatie die het ministerie te zien kreeg voorzover het met roken te maken had verplicht via Stivoro (die er voor het gemak meteen alles tussenuit filterde wat niet met hun doelstellingen overeenkwam).

 3. staat prefabmoskee al in het groene boekje?

  of is het groene boekje sinds gisteren niet meer verplicht?

 4. Ondanks de voorspellingen van Ons Vorige Kabinet (en Stivoro) dat het rookverbod in de horeca miljoenen, tientallen miljoenen nieuwe niet-rokende bezoekers zou trekken (gebaseerd op Amerikaanse cijfers waar alle gelegenheden die door het verbod reeds over de kop waren gegaan voor het gemak waren weggelaten), zijn in de laatste 2 jaar 60 discotheken dichtgetimmerd wegens gebrek aan belangstelling. De resterende 240 zullen waarschijnlijk binnen 10 jaar volgen.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/10/21/over-tien-jaar-geen-discotheken-meer-in-nederland

  Nou ja, ik zou eigenlijk ook niet weten wat je hier als toerist nog te zoeken hebt. 😛

  .
  Ook wellicht interessant in dit verband: Boris v/d Ham doet mini-lezing over dansvrijheid: http://www.youtube.com/watch?v=NmzuyMyBgRY

 5. @14: Er speelt nog wel meer mee dan alleen het rookverbod. Het Parool bericht wat uitgebreider: http://www.parool.nl/parool/nl/23/MUZIEK/article/detail/2981320/2011/10/21/Discotheken-sluiten-massaal-hun-deuren.dhtml. Het lullige is dat Koninklijke Horeca Nederland de afgelopen jaren alle nieuwe regelgeving enthousiast heeft omarmd, in de hoop de kleine ‘concurrent’ (t/m sport- en studentenverenigingen e.d., die zijn hun echt een doorn in het oog) uit te schakelen.

 6. Tuurlijk speelt er meer dan alleen het rookverbod (de prijzen bijvoorbeeld), maar ik heb toch behoolijk wat vaste uitgaanders in die tijd de pijp aan Maarten zien hangen, plus diverse niet geheel onbekende DJ’s die van de ene dag op de andere in kleinere clubs opeens voor driekwart lege zalen stonden (als ze geluk hadden) omdat het feest zich naar buiten of naar de rookruimte had verplaatst. Ik heb het zelf nog een maand of 4 volgehouden, maar die driekwart lege zaaltjes wogen gewoon niet meer op tegen het 2 uur wachten op de eerste trein.

  (En dan te bedenken dat het echt nog deze eeuw was dat in het poolcafé een vaasje/amsterdammertje f 1,75 kostte…)

 7. @16: 40% van de in 10 jaar tijd gesloten disco’s zit in de afgelopen 2 jaar. Daar zal het rookverbod zeker flink debet aan geweest zijn. Maar het is niet het enige in zijn soort, met wat we in die periode over ons heen hebben gekregen aan controledrift. En de grootste jaknikker (KHN) gaat nu lopen janken. Dacht je dat ze alle gesloten podia hebben meegeteld? Tuurlijk niet – de BEM, KHN’s waakhond, ziet die (en al het andere wat para-commercieel heet te zijn) het liefst allemaal verdwijnen. (En Van Spronsen & P. is me ook niet onbekend trouwens. Die kraakten het bedrijfsplan van een vrijplaats af omdat het non-commercieel van opzet was. Duh!) Maar al die regels en vergunningstoestanden, met prijsstijging tot gevolg, was er niet gekomen als zij ervoor waren gaan liggen (ipv te vragen of het niet wat strenger mocht). Ik durf te wedden dat ze binnenkort subsidie gaan aanvragen.

 8. Jongens toch,allemaal maar zoeken naar onderliggende oorzaken zoals omkopen,steekgeld, illegale donaties van deze coalitiepartijen door de tabaksgiganten….Stop maar de oplossing is veel eenvoudiger…
  Die Schippers en trouwens heel de VVD willen allereerst de accijnzen binnenslepen en misschien na hun politieke leven een leuk commissariaat bij Pall Mall of Caballero gaan uitvoeren Inderdaad dit zou allemaal kunnen,maar een tevreden roker zal niet veel ouder worden als 70 wat veel gezondheids-, AOW- en zorgkosten zal uitsparen.
  Omdat dit niet zo aso overkomt als een gratis verstrekking van de Pil van Drion is het uiteindelijk een gehaaide manier van BEZUINIGING via een sluipmoordenaars methode…

 9. @21: En dat noem je een simpele verklaring? Eerst begin je over omkopen etc., wat niemand hier in de mond genomen heeft, en vervolgens weet je dat nog eens te overtreffen.

 10. @24

  ze zouden een proef moeten draaien bij sexshops, als mannen herkend worden ondanks de zonnebril, haastige tred en de blik gefixeerd op de eigen tenen dan werkt het overal 🙂

 11. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2982762/2011/10/22/Geen-plek-in-vliegtuig-Kamerlid-mocht-niet-mee-naar-Kunduz.dhtml

  Joël Voordewind had graag als een echte missionaris zieltjes gewonnen onder de Afghaanse bevolking maar met een beetje tegenwind kan hij niet omgaan

  waarom zou het boeken van een burgervlucht niet gelukt zijn? praatjes vullen geen gaatjes

  ben heel benieuwd naar de bevindingen van Hero

  hij heeft het niet aangedurfd om ter plaatse luidkeels tegenover journalisten te verklaren dat het daar een corrupt pirateneiland is dus er is hem niets opgevallen of er is niets meer aan de hand

  of hij is bang voor zijn veiligheid omdat de politie in Afghanistan niet zo goed is als Hero ooit was…

 12. Alleen Griekenland zou misschien wel 440.000.000.000 euroos nodig kunnen hebben ( in de buurt van een half triljard).

  Maakt me giechelig, kan je nagaan hoeveel keer dit bedrag nodig is voor de hele Europa-boel. Nou zal de PVV wel gaan stoppen zeker met het gedogen? Of gaan ze nu weer wat nieuws verzinnen om de pijlen op te richten zodat Henk en Ingrid het gewoon vergeten wat de Lijder zei? Geen cent méér naar de Grieken?

  Lees eventueel wat over de bedragen op:

  http://welingelichtekringen.nl/16014-x444-miljard-nodig-om-griekeland-van-de-ondergang-te-redden.html

  Als het dan per sé moet, zal LeRoi wel een beetje uit zijn schatkist scheppen.

 13. 30
  LeRoiDanse

  Er wordt op Duitse teletext gesproken van 109 miljard boven op de tweede redding.
  Ik heb dit al lang eerder gemeld op deze site.

 14. Wist je trouwens dat ze het gewicht van wolken meestal uitdrukken in olifanten? 😆

  Een gemiddelde wolk weegt zo’n 100 olifanten en een hele grote wolk soms wel 200.000. 😮

 15. @47

  de hypotheekschuld van burgers op de grote hoop van de staatschuld van de overheid gooien en vervolgens de staatsschuld schrappen is een vorm van creatief boekhouden die de financiële markten waarschijnlijk genadeloos afstraffen

  restschuld op de schouders van Europa? ligt NL ineens buiten Europa?

  als de situatie in het in zijn beleving economisch verwaarloosbare Griekenland al dergelijke verregaande gevolgen heeft, wat gebeurt er dan wel niet als heel Europa op z’n Grieks gaat?

  volgens mij is Tissen niet goed snik

  wellicht is hij vergeten om een ironieteken bij zijn stukje te plaatsen

 16. @48: Kaaskoop:

  Die Tissen is een mengeling van Drs. Mallebrootje en de Rijdende Rechter, alleen met een andere bril.
  Ow ow dat soort brillen, als ik er een waarneem kan ik zomaar dat ding van iemands hoofd afrukken en aan gruzelementen maken.

 17. @49

  waarschijnlijk zo’n figuur met een rode broek, brogues en een Saab

  Nyenrode was vroeger toch die school waar ouders met te veel geld en te weinig getalenteerde kinderen een win win situatie wisten te creëren? 🙂

 18. 48
  Kaaskop

  Er zitten elementen in dit stukje wat ik nog nooit heb gezien van economen.
  Daarom zeer interessant.
  Bv . banken gewoon bankroet laten gaan.
  Ook ,alle landen een schuld reductie.
  Werknemers meer koopkracht geven.
  En nog even een misverstand wegwerken.
  Hij wil niet de hypotheekschuld bij de staat parkeren.
  Maar de hypotheekrenteaftrek in een keer afschrijven op de hypotheken.

 19. @51

  de beste man vergeet dat de achterliggende financiële en economische problemen op die manier niet aangepakt worden, er wordt alleen tegen schuldeisers gezegd foutje bedankt

  ze kunnen net zo goed de geldpers laten draaien, komt op hetzelfde neer

  het eindresultaat is hetzelfde, de euro is geen eurocent meer waard, spaargeld verdampt, pensioenen idem, het depositogarantiestelsel wordt eenvoudigweg opgelost door de geldpers nog een tandje hoger te zetten

  werknemers meer koopkracht willen geven in een dergelijk scenario getuigt naar mijn mening van weinig realiteitszin

  als je een aftrekpost als het ware kapitaliseert en in een keer aan de mensen met een hypotheekhuld uitdeelt waardoor de staatsschuld in een keer mega oploopt dan wordt de hypotheekschuld toch gewoon voor een deel bij de overheid geparkeerd? een dergelijke kapitalisatie is overigens vooral nattevingerwerk dus feitelijk is het een soort roulette wie met welke hypotheekschuld blijft zitten

  het is misschien niet zonder reden dat geen enkele andere econoom zich aan een dergelijk idioot scenario waagt

 20. 52
  Kaaskop

  Is er een econoom die de oplossing heeft ?
  Niemand die de oplossing heeft.
  Dat deze man dan creatief is in zijn denken vind ik lovenswaardig en verfrissend.

 21. @55

  ik zal creatief en verfrissend proberen te zijn 🙂

  allereerst de schuldenlast van Griekenland tot redelijke proporties afwaarderen, waar nodig steun aan banken en financiële instellingen die daardoor onevenredig worden geraakt

  noodfonds zeer substantieel uitbreiden om een krachtig signaal af te geven dat nieuwe calamiteiten snel en adequaat aangepakt kunnen worden

  vanuit Europa strak toezicht op begrotingsdiscipline en financieël/economisch beleid

  een deel van de nationale belastinginkomsten via Brussel laten lopen zodat er een reële sanctiemogelijkheid is als landen zich niet aan de afspraken houden, geen vermanende woorden maar de geldkraan dicht, dat werkt een stuk beter

  hypotheekrenteaftrek en huursubsidie geleidelijk afbouwen

  een voorlopige fiscale facitileit om mensen met een restschuld bij verkoop van hun woning tegemoet te komen

 22. Data “er is geen opwaming, o ja, toch wel”-onderzoek gepubliceerd

  Afgelopen donderdag is de eerste set data openbaar gemaakt van het Berkeley-klimaatonderzoek (Universiteit van Californië) dat o.a. werd gesponsord door de olie-industrie (Koch) en had moeten bewijzen dat al die opwarming maar flauwekul is

  Sceptici, klimaatontkenners en de TheePartij hadden hoge verwachtingen, maar uiteindelijk kwam er uit dat de bestaande datasets (HadCRUT, NASA/GISS en NCDC/NOAA) best wel goed klopten: “Our biggest surprise was that the new results agreed so closely with the warming values published previously by other teams in the US and the UK.”

  Dus ja, de aarde warmt op (momenteel met 2,76 graden per 100 jaar), nee, de opwarming is NIET gestopt in 1998 en het effekt van stedelijke warmtegebieden is verwaarloosbaar.

  meer: http://motherjones.com/kevin-drum/2011/10/climate-skepticism-takes-another-hit

  Sceptici- en ontkennersblogs struikelen nu over elkaar om als snelste te verklaren dat de opwarming helemaal geen discussiepunt meer is (een opvatting die de meesten amper een jaar geleden hebben omarmd) en het Berkeley-onderzoek niets aan de bestaande discussie toevoegt. (Had je ze eens moeten horen toen het onderzoek werd aangekondigd, want toen leek het wel of er een extra Kerstmis was ingelast.) :mrgreen:

  Ik ben de data inmiddels aan het downloaden, dus binnenkort kunnen jullie een grafiekje verwachten van het gemiddelde van alle *vier* datasets.

 23. *heeft inmiddels wat data bekeken*

  Ziet er eigenlijk doodnormaal uit, begint al in 1800 (dus 50 jaar eerder dan HadCRUT en 80 jaar eerder dan NASA/GISS en NCDC/NOAA) en ligt dichter bij NASA/GISS en NCDC/NOAA dan bij HadCRUT.

  En dat is dus klap nummer zóveel voor de klimaatontkenners, omdat HadCRUT de enige dataset was waar ze (tot 2010) eventueel nog naar wilden kijken, aangezien die de minste opwarming liet zien (de reden hiervan is overigens dat ze te weinig meetpunten hebben in gebieden met de meeste opwarming, maar dat was in 1850 ook niet echt iets waar ze dachten ooit problemen mee te kunnen krijgen.)

  Wél jammer is dat Berkeley (nog) geen automatische updates doet, dus hun dataset stopt in mei 2010. En 2010 was juist zo’n interessant jaar…

 24. Nieuwe video van Bad Lip Reading (= wat artiesten en politici zingen en zeggen volgens iemand die nog niet 100% toe is aan zijn eindexamen liplezen): de Republikeinse presidentskandidaat Mitt “Stuff the Ice Chest” Romney! http://www.youtube.com/watch?v=e9L9A1IMTQo
  Amerikaanse politiek was nog nooit eerder zo verwarrend! 😆

  eerdere filmpjes:
  Michele Bachman: http://www.youtube.com/watch?v=LFB6LQ1-WKU
  Rick Perry: http://www.youtube.com/watch?v=BhDhDRvHaGs
  Barack “Trick The Bridesmaid” Obama als rapper: http://www.youtube.com/watch?v=ehYoIKTsiV0

 25. […]
  [ Als we dit allemaal samen nemen, rijst het beeld op van een politicus die weinig hecht aan bestuurlijke transparantie, aan het fundamentele democratische recht van burgers, inclusief journalisten, de uitvoerende macht te kunnen controleren. Want wie zijn argumentatie goed leest, zal moeten concluderen dat vooral hij, de slager, last lijkt te hebben van al die pottenkijkers. In die zin kan Donner, die openbaarheid als een ‘randvoorwaarde’ wegzet, niet alleen een regenteske mentaliteit, maar ook een gebrekkig democratisch bewustzijn worden verweten. Precies als Bismarck: niet bepaald een aanbeveling voor de beoogde functie.]

  http://www.groene.nl/2011/42/slagerij-donner

 26. @67: Effe de voorgeschiedenis erbij betrekken: de gemeente heeft pas besloten plekken aan te wijzen & in te richten voor barbecuen in de stadsparken. Vandaar de wat vreemde timing. Ook de kneuterigheid van het onderwerp is niet aan de Vos te danken, al staat hij zijn mannetje wat dat betreft.

 27. Een fraaie reportage over Jelle Hiemstra op Omrop Fryslân. (Enige kennis van het Fries is bevorderlijk…) http://www1.omropfryslan.nl/Mear_Nijs_84921.aspx Mijn interpretatie: de PVV heeft maar één programmapunt (anti-islam – dûh) en Geert eist kadaverdiscipline (goh, verrassing). Hiemstra in de Leeuwarder Courant van vandaag: ‘Ik zit niet in de politiek om halalkroketten uit het Provinsjehûs te weren.’

Reacties zijn gesloten.