De PVVDA lijkt teveel op elkaar

Merijn Oudenampsen stelt dat de PvdA en de VVD een Siamese tweeling lijken: nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Het probleem is niet dat de PvdA haar overtuigingen verloochent ten gunste van het compromis. Het probleem is dat werkelijke overtuigingen van de PvdA weinig verschillen van die van de VVD. (Joop)

Het is een aardig stukje. En inderdaad zijn de PvdA en de VVD bijna inwisselbaar. Maar ik ben het niet eens met zijn opvatting dat de PvdA naar rechts is verschoven. De PvdA is gewoon sociaaldemocratisch (gedraagt zich als een soort van kruidenier): mag het kapitalisme ietsje minder hardvochtig?

De opstelling van de PvdA is een gevolg van de internationale vervlechting. Zie Hollande, sociaaldemocratisch president van Frankrijk. Hij weet het niet meer. Op het ene moment beweert hij over de pensioenen dat het een Franse aangelegenheid is. Op het andere moment pleit hij voor een vaste voorzitter van de eurogroep, opdat op termijn een economisch bestuur kan ontstaan – dus met meer Europese invloed.

3 gedachten over “De PVVDA lijkt teveel op elkaar”

 1. […] [ De opstelling van de PvdA is een gevolg van de internationale vervlechting ][..]

  Dus internationaal schuift alles op naar rechts, ok, dat snap ik nog.

  MAAR:

  Wie heeft de PvdA verplicht mee te doen? Is dat niet waar je redenering niet meer geldt? Vrijheid van keuze bestaat dan niet meer?

  ( Overigens nu ik je toch aan de lijn heb, je noemde de PvdD de Partij van de Dierverdwaasden, meende je dat?)

 2. @1 Le Roi,

  Dat is de sociaaldemocratie: een beetje links van rechts. Als ze een andere keuze maakt zou dat tegen de sociaaldemocratische naoorlogse historie ingaan.

  Dat is overigens niet erg. Het is aan andere partijen een links alternatief te creëren.

  “Je noemde de PvdD de Partij van de Dierverdwaasden, meende je dat?”

  De PVDD gaat te ver in haar focus op dieren. Ecologie wil zeggen dat er balans wordt gezocht voor plant, dier en mens.

 3. @2 Sjaak. Het is niet erg dat de PvdA zich zo gedraagt, maar wel dat ze zich als links profileren en zo de stemmen wegtrekken bij de linkse partijen. (Alhoewel ik me afvraag of die nog bestaan…)

Reacties zijn gesloten.