Wie is pro Poetin?

Obama, Merkel en andere westerse leiders zien Poetin liever een toontje lager zingen. Maar van wie krijgt de Russische president steun?

Een recente studie door de in Boedapest gevestigde denktank Political Capital Institute documenteert de steun die extreem-rechtse partijen in de EU aan de Russische president Vladimir Poetin hebben gegeven, in het bijzonder tijdens de crisis in Oekraïne.
(EUobserver [vertaald uit het Engels])

Op wie was de term landverraders ook alweer van toepassing tijden WO-II?

21 gedachten over “Wie is pro Poetin?”

 1. @Sjaak, heb je zeker de betrouwbare nieuwsbronnen gemist.

  Onlangs was er in de Duitse pers een analyse geplaatst met de vraag waarom is Poetin op dit moment zo enorm populair in het Westen (daar werden de Staatshoofden niet om gevraagd).

  Het schijnt dat Poetin onder de westerse burgers enorm populair is. In Duitsland zelfs zo veel dat hij net onder Merkel staat in de peilingen. Nog sterker prominente Duitse burgers, intellectuelen hebben een open brief aan Poetin geschreven, gepubliceerd in de Duitse pers waarbij ze hem verzekeren dat niet alle Duitse burgers de mening van De NAVO leiding delen, noch de opvattingen van de West-Europese haviken die erg oorlogszuchtig zijn. Onder vele handtekeningen was ook deze bijvoorbeeld van een Generaal-Lieutenant, voormalig hoofd van de Duitse Luchtmacht. (Oorverdovend die stilte in de gecommandeerde, gecensureerde Nederlandse pers, nietwaar?)

  Volgens dit artikel zou Poetin zelfs populairder dan Obama in de VS zijn. In zijn eigen land heeft de fascistische putsch in Kiev geleid dat hij een populariteit van rond de 80% gekregen heeft. Voor zijn kiezers kan hij nooit iets verkeerd doen.

  De harder dat de Westerse haviken Poetin aanvallen, des te populairder dat hij wordt. Grappig.

 2. Poetin is ex-KGB/FSB. Een mafioso. Een dictator die zelf niets weet van democratie en zijn eigen versie heeft bedacht.

  De Oekraïners zijn ook allemaal volslagen gestoord.

  De EU zou zich totaal niet moeten bemoeien met die hele zaak.

  Als Polen of andere NAVO lidstaten worden aangevallen, dan wel.
  Maar Oekraïne is geen lid, noch een EU lidstaat.

  Beide landen, Rusland zowel als Oekraïne zijn enge landen waar wij beter niets mee te maken zouden moeten hebben.

  Zolang het Westen onverschillig blijft tegenover Syrië en met twee maten meet wat ingrijpen waar dan ook betreft dient het Westen zijn mond te houden in plaats van hoog van de toren te blazen over hoe “beschaafd” het wel niet zou zijn.

 3. Hoe kun je nu zijn voor iemand die rechts is terwijl de wereld zucht naar linkse vrijdenkers die ons bevrijden van deze zelfdestructie.

  Gewoon een gezonde afschuw voor “sterke” mannen of “iron” viswijven.

 4. @Jan Jaap, Elke Europese politicus met gezond verstand weet dat Rusland bij Europa hoort. Het is niets anders dan praktisch en logisch een Europees energie systeem in te bouwen waar Rusland de energie toeleverancier zou zijn. Het is tevens een enorme markt voor onze producten. Dit maakt automatisch Europa weer supersterk.

  Zie je nu het echte probleem?

  Verdeel en heers.

 5. Ik! Dit in antwoord op de vraag van Sjaak en in overeenstemming met de argumenten van Nexus M.

 6. @nexus – 11:00 am,

  Heb je een link naar een Duits artikel waarin de populariteit van Poetin ter sprake komt?

  @Leo,

  Ik ben niet pro Poetin, maar evenmin tegen hem. Hij heeft de zaken op de Krim in ieder geval zonder bloedvergieten opgelost. Dat is onvergelijkbaar met het bloedbad dat de VS en het VK een decennium geleden aanrichtten in Irak.

 7. Niet voor en niet tegen Poetin. Maar ik zie alweer het overduidelijke bewijs dat nationalisme een gevaarlijke en verderfelijke aandoening is. Ook als die door de EU wordt bedreven en zeker gecombineerd met neo-liberale tendensen.

 8. @ Sjaak, wat bedoel je met: ‘Op wie was de term landverraders ook alweer van toepassing tijden WO-II?’

  Toch niet op mij, hoop ik, als pro-Poetman?

  @Cornelis: welk nationalisme? Poet en zijn generaals zien gewoon helder het gevaar van een NAVO omsingeling (vanaf – in het geniep- Zweden/Finland, via de Balten, Polen tot en met Roemenie. Daar kwam dan Ukraine nog bij. Er hoeft maar een ‘nationalistische’ idioot in ieder van die landen een incident uit te lokken en alle NAVO leden zijn automatisch in oorlog met Rusland. Europa’s bevolking is er niet bij gebaat om door de Ukraine een (gas) oorlog in gesleept te worden. Met zonnepanelen en windmolens kom je niet aan het equivalent van de 120 miljard Kuub meter gas die wij te kort komen (op een totaal verbruik van 500 miljard kuub gas per jaar).

 9. @Leo – 10:36 am,

  Extreem-rechts heeft het voortdurend over de belangen van volk. Maar als puntje bij paaltje komt, slaan de aanhangers als een blad aan de boom om. Zo viel de NSB voor en tijdens WO-II voor de charmes van Hitler.

 10. Nog steeds Pro-Poet zijnde, denk ik dat de burgermeester van Slowjansk wellicht een goede reden heeft om de OSZE waarnemers te verdenken van spionage voor de NAVO, o.a. door het in kaart brengen van de ‘road blocks’ rond die stad.

 11. @Leo,

  Democratisch verworvenheden in het Westen zijn toch in ons belang. Die tellen voor extreem-rechts nauwelijks. Een democratisch twijfelachtige figuur als Poetin krijgt gemakkelijk steun.

 12. @Grûtte,

  Dank voor de link.

  Oké, Poetin heeft terecht Ruslands belangen op de Krim verdedigd tegenover Oekraïense putschisten die de macht in Kiev hebben gegrepen.

  Maar in het artikel van EUobserver is sprake van wederzijdse steun van extreem-rechts in de EU en Poetin: Hungary’s Jobbik and Greece’s Golden Dawn are both invited to the Russian National Forum organised by a group with close ties to Putin to be held later this year. Dat pleit weer niet voor Poetin.

 13. @Sjaak: Ik vind het allemaal een hoog ‘de vriend van mijn vijand is mijn vijand’-gehalte hebben, maar jij denkt dus dat de vriendschap wel degelijk wederzijds is, vanwege de zinsnede “organised by a group with close ties to Putin”. Dat is heel erg vaag, zelfs de naam van die groep wordt niet vermeld. Elders vond ik dit:

  “In October 2014, Jobbik’s representatives are also invited to take part in the Russian National Forum to be held in Saint Petersburg by the Intelligent Design Bureau headed by Andrey Petrov, leader of the Saint Petersburg branch of the Russian extreme right Rodina party. The party’s leader, Russia’s Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin, is a good friend of the French far right National Front.”
  (http://anton-shekhovtsov.blogspot.nl/2014/04/fascist-vultures-of-hungarian-jobbik.html)

  Dus die Petrov is een lokale leider van de Rodina-partij, wier nationale leider bij Poetin in de regering zetelt – that’s about it. Rodina is overigens al een aardig tijdje geleden opgegaan in een grote fusiepartij die als sociaaldemocratisch te boek staat. En die Rogozin is daarbinnen dus aan de bak gebleven – maar ik zie even niet in wat dat dan allemaal op Poetin af zou moeten stralen, behalve dan dat hij wat kieskeuriger zou mogen zijn bij zijn keuze van ministers.

 14. Sjaak, je hebt me niet overtuigd van de link tussen extreem-rechts in Europa (midden of oost Europa, of zelfs West Europa- jawel FN in Frankrijk is ook Poetin gezind) en Poetin. Joke heeft daar al meer informatie over verschaft dan ik zou kunnen verzamelen. Poetin verdedigt de grenzen van Rusland tegenover een NAVO omsingeling. Wat anders kan je van de man verwachten? Of daar nou wel of geen ultra-rechtse fellow travellers in midden Europa zich daarbij aansluiten, doet niet ter zake. Rabiaat – rechts is altijd uit op een rel. Maakt niet uit waar of waarvoor.

 15. @Sjaak, indien ik jou eigen logica voor associatief denken zou mogen gebruiken, zou meteen blijken aan de hand van de feiten dat de betrokken persoon D. Rogozin jarenlang officieel geattacheerd is geweest bij de NAVO.

  Maakt dan dit feit ook automatisch Bij associatie van de NAVO een extreem-rechtse organisatie?

 16. Overigens dank aan Grutte Pier voor het vinden van de link. Ik wist dat ik het op een Duitse site had getroffen, doch kon ik het niet meer vinden.

 17. @Joke,

  Je link overtuigt. De banden tussen Poetin en extreem-rechts in de EU lijken er niet direct te zijn.

 18. Het grootste probleem is in wezen de Mainstream Media Propaganda.

  Oftewel nieuws op bestelling en commando.

Reacties zijn gesloten.