5 gedachten over “Waarom werden er zoveel Joden uit Nederland gedeporteerd? (4/5)”

 1. Met deze spreker is het mogelijk lang een breed over aantal punten te discuteren.

  Onder andere zouden vragen moeten gesteld worden over de wetenschappelijke methode die ten grondslag aan zijn conclusies ligt.
  Belangrijke algemene conclusies over 15 miljoen mensen op basis van ongeveer 160 dagboeken trekken, lijkt me niet voldoende statistisch onderbouwd.

  Verder pikt hij maar eentje als representatief – het is meer literaire methode dan wetenschappelijke te noemen.

  Stel voor dat historici over aantal jaren presentatie over onze tijden zouden gaan doen alleen op basis van artikelen van Krapuulnl.
  Of zouden als typerend voorbeeld bijvoorbeeld het schrijven van Joke Kaviaar willen uitpikken voor hun presentatie.

  Tevens zijn vergelijking tussen Nederland, Frankrijk en België in mijn ogen deugt niet, omdat hij het op zeer beperkte punten doet.

 2. Ik mis in deze deel heel erg het woord Verzet.

  Wat de genoemde landen ook hard heeft onderscheiden is het gepleegde Verzet tegen de Bruine Plaag van het fascisme en nazisme.
  Sommige dingen zitten gewoon in de volksmentaliteit ingebakken.

  In andere landen kwamen joodse mensen zelf in het verzet en deden acteren tegen de Bruine Plaag.

  Zou ik verwacht hebben dat deze spreker op dit specifieke vraagstuk een vergelijking zou gaan maken.

 3. De onbesproken basislijn is:

  Mordadige Sociale Conformisme.

  Daaruit volgt geen Verzet.

  (Minder,minder,minder?)

 4. Welk verzet in Nederland ?

  Het is bekend dat, hoewel er wel degelijk verzet werd gepleegd en sabotage, het merendeel van de Nederlanders zo goed en kwaad als mogelijk de dagelijkse gang van zaken probeerde te laten doorgaan. Met twee grote acties tegen de Duitsers. De februaristaking in 1941 van de dokwerkers en de algemene Spoorwegstaking in 1944.

  Verder waren er een paar pilotenlijnen, werd een groot deel van het Nederlandse geld van de DNB gejat, bonkaarten gejat en administratiekantoren in de fik gezet. Dit alles had echter niet echt effect op de Jodenvervolging aangezien de Nederlandse Overheid in de jaren 30 al het lumineuze idee kreeg om bij iedereen zijn geloof op het stamkaartje te zetten en in de administratie op te nemen. Dit bevolkingregister viel onbeschadigd in Duitse handen, en zij maakten daar dankbaar gebruik van. Ook bijvoorbeeld Kamp Westerbork lag al klaar, door de Nederlanders zelf gebouwd. En inderdaad, het grote aantal Waffen-SS soldaten dat dit klotevolk leverde is ook algemeen bekend.

 5. Helder betoog. Het conformisme van de Nederlanders -zie ook het netjes noteren van religie in het Bevolkingsregister- en de betere integratie in Nederland van de Joodse bevolking hebben ongetwijfeld een grote rol gespeeld.
  Als je op je qui-vive moet zijn door meer antisemitisme, neemt je zelfredzaamheid toe, zoals in België en Frankrijk.
  Ik woon al lang in Frankrijk en hoor veel meer uitingen van anti-semitisme (bij de autochtone bevolking) dan ik ooit in Nederland gehoord heb.

Reacties zijn gesloten.