Wijffels: CDA stoomt op naar rechts

Herman Wijffels, CDA-prominent, kan zich niet meer vinden in de lijn van het CDA.

Het CDA is afgedreven naar een rechts conservatieve partij. Daarom is het steeds minder relevant geworden met ideeën voor de toekomst van het land. Hierdoor heeft de partij zijn ‘natuurlijke positie in het midden ontruimt’.
(BNR)

EUvsNL
Over de natuurlijke positie van het CDA in het midden zijn de meningen verdeeld. In het Europees Parlement zit het CDA (EPP) rechts van de VVD (ALDE) volgens Gijs Schumacher op StukRoodVlees.

En twee jaar geleden heb ik geconstateerd dat voor Maxime Verhagen de weg vooruit voor het CDA de weg rechtsaf was.

7 gedachten over “Wijffels: CDA stoomt op naar rechts”

 1. Hij klaagt niet over het rechts zijn van het CDA, maar over hun conservatief zijn. En hij hanteert daarbij een typische invulling van het begrip: hij vernauwt het tot de betekenis van ‘behoudend’ en past het alleen toe op zaken als duurzaamheid, tolerantie en een internationale blik. Dat is niet ongebruikelijk – het is bv. ook de definitie die D66 hanteert en de reden dat ze zichzelf als progressief beschouwen.

 2. Rechts is altijd conservatief geweest. Ze gaan pas innoveren als hun graaibronnen uitgeput raken en of ze zien er zetelwinst in.

  Kijk maar eens hoe die rechtse PVV schermt met linkse zaken zoals vrijheid van meningsuiting (in hun geval om ongestraft te kunnen discrimineren en te Hitler groeten). Of opmerkingen uit die hoek in de trant van ” Ja maar wij hebben wel stemrecht ook voor vrouwen”.

  Op zaken als milieu gaan zij pas veranderen als de smog zo dik is dat je je buurman niet meer kan zien en je gewoon stikt. Want milieu is een hoax en links dus onbelangrijk. (Nogmaals bijv. bijensterfte, SHELL in Nigeria en kap regenwoud)

  En waar ze nooit in zullen veranderen is hoe ze naar de wereld kijken. Een bol vol slavenvlees en onuitputtelijke energie bronnen. Graaien maar! Nadenken nee dat doen we niet gewoon domweg volgen tot het niet meer kan. WO1 en W02 zijn daar hele goede voorbeelden van.

  En god zal er altijd zijn in die partijen. God… uit naam van god gebeuren nog altijd heel veel ellendige dingen. Ze zullen hem (waarom is het een hij ?) hard nodig hebben als ze als bejaarden op straat komen te staan. Bid dan maar voor een leuke oude dag.

  Bedankt rechts smerige dode tak aan die altijd veranderende boom der evolutie. Pfff conservatief zijn in een altijd veranderende wereld. Alles wat niet flexibel is breekt.

 3. Waar plaats je een “middenpartij” als vrijwel alle partijen programmatisch een mix van elkaar zijn geworden? Refereer je dan aan een statische situatie die er niet is?

  Daarbij ook wat Joke zegt. Wijffels praat poep. Ook is mij totaal onduidelijk waarom deze man Het Volk op de hoogte brengt van zijn mijmeringen. Wellicht een sollicitatie naar de ultramoderne rechtse partij D66 die groot lijkt te gaan worden en dus meer mensen nodig heeft, prachtig toch als ze Wijffels binnen kunnen sleuren? Iedereen gelukkig. Ik niet, het is weer een verscherping van het Kapitalisme.

 4. @Joke,

  Convervatief is voor mij sowieso rechts. Daarentegen is progressief niet zonder meer links. Flexibilisering van de arbeidsmarkt bijvoorbeeld treft vooral Jan met de pet.

 5. @Sjaak: Iedereen verstaat wat anders onder conservatief, het is meestal afhankelijk van waar je zelf staat. Bovendien wordt het steeds door de tijd ingehaald, en we zitten nu in een tijdsgewricht waarin we rechtsaf gaan. Anyway, het ging er hier toch om wat Wijffels ermee bedoelt, en die is best wel pro-flexibilisering en alles.

Reacties zijn gesloten.