Dwangarbeid door gehandicapten bij Staatsbosbeheer

mannelijke-patienten-aan-het-werk
Mens sane in corpore sano

De Zijlen, een Groningse zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap, levert aan Staatsbosbeheer gratis werkkrachten. Op de site van De Zijlen lees ik:

Lekker zijn wie je bent. Je leven leiden zoals dat bij jou past. Gezellig meedoen met wat er om je heen gebeurt. Wij staan met zorg middenin de samenleving!

Dat blijkt wel ja. Helemaal zoals de bruine politiek het bedoelt. Je bezuinigt eerst alles weg wat het laatste restje “natuur” nog in stand kan houden, en daarna laat je mensen met een verstandelijke handicap gezellig maar wél gedwongen de boel bijhouden. Ik weet niet eens of ze daar geld voor krijgen, ze zullen wel dankbaar moeten zijn dat ze iets te doen hebben, fijn buiten in de natuur, dat is immers zo gezond voor ze. “Mens sane in corpore sano”, jaja, het zal wel.

Tot 1950 moesten mensen die als geestesziek werden beschouwd ook hard werken in de tuinen van instellingen. Bosbeheer is erg trots op de (her)ontdekking van gehandicapten als arbeidskracht, en verbreding is dit keer het eufemistische toverwoord:

Staatsbosbeheer is naarstig op zoek naar verbreding. In het Westerkwartier laat de organisatie met succes onderhoud uitvoeren door mensen met een verstandelijke beperking.

Mooi toch? Zoals een reageerder in dat dagblad van het Noorden zegt: Een win-win situatie.

11 gedachten over “Dwangarbeid door gehandicapten bij Staatsbosbeheer”

 1. Weerzinwekkend. Om mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en opkomen zó te misbruiken. Volgens mij is het nog in strijd met het EVRM ook maar afgezien daarvan zouden ze de perverselingen die dit bedacht hebben….(ik wor bijna heel grof dus ik laat het hier maar bij en ga op zoek naar een teiltje)

 2. als deze mensen betaald krijgen en vrijwillig naar hun werken lopen en men zich aan het contract houdt is het goed…zij hebben ook recht op minimumloon, dat niet te vergeten.
  Dat deze mensen in een arbeidswereld zoals die nu is helaas niets te kiezen hebben is een ander verhaal.

 3. Dank voor dit artikel, Leroi. Deze was mij onbekend; ga me er even in verdiepen. Het online artikel geeft niet veel info (online DvhN eigen), maar zal even een paar krantenbakken zien te openen voor meer info.

 4. Marc:

  Ik kreeg dit vorige week binnen via een mailing van Staatsbosheer waarin zij trots hun gehandicaptenvondst meldden, en kan verder ook niet achter die betaalmuur.

 5. @Leroi

  Voor zover ik begrijp kan je evt. daar registreren om toegang te krijgen tot een bepaald aantal artikelen. Zeker weten doe ik het echter niet, aangezien ik daar waar/ wanneer ik dat wil sowieso toegang heb tot de papieren versie, al dan niet via de bieb – waar ik dadelijk dus toch even heenga. Ben namelijk ook, oh gruwel, door m’n ‘leesvoer’ heen. ;-]

 6. Ik had een zwager die een geestelijke handicap had. Hij was voor zijn dagelijkse dagbesteding -een GROOT probleem!!!- afhankelijk van de sociale werkplaats. Je kon hem geen groter plezier doen dan hem in plaats werken “binnen”, zoals dat werd genoemd, werken “buiten” aan te bieden. Weg uit de stoffige sfeer en de vastgeroeste sociale patronen. En verfrissend, een werkomgeving daar buiten. Ik vind de afwijzende reacties ondoordacht en primair. Er zijn belangrijke positieve kanten aan het initiatief met Staatsbosbeheer.

 7. Tjonge. Als het niet aan de joden en de moslims ligt dan ligt het wel aan de christenen… Wat lopen er toch een hoop idioten rond.

 8. Wat hebben joden en moslims bij het staatsbosbeheerbeleid te zoeken ?
  Christelijk bezien is deze ‘stichtende arbeidsmoraal’ wel te verklaren.

Reacties zijn gesloten.