5 Broken Cameras, docu over een dorpje op de West Bank

De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera’s. Elk van deze camera’s vertelt een deel van het verhaal over het verzet van zijn dorp tegen de onderdrukking door Israël. Emad woont in Bil’in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden. In die eerste dagen waarin het verzet tegen de Joodse kolonisten en de alom tegenwoordige Israëlische soldaten op gang komt, wordt zijn vierde zoon Gibreel geboren.

Beelden van de boreling, die uitgroeit tot een vroegwijze kleuter, de vele vreedzame protestacties en de gestaag vorderende bouw van de scheidingsmuur wisselen elkaar af. Het verzet groeit, mensen uit de hele wereld (waaronder mensen uit Israël) helpen, maar de strijd wordt grimmiger, er worden mensen gearresteerd en er vallen dodelijke slachtoffers in het dorp. Emad blijft filmen, ondanks de smeekbeden van zijn vrouw die bang is voor represailles, en maakt zo een zeer persoonlijk en indringend document over de strijd van een dorp tegen geweld en onderdrukking.

De film is te downloaden en te zien op YouTube.

2 gedachten over “5 Broken Cameras, docu over een dorpje op de West Bank”

  1. Een aantal van de camera’s werd door Irgun kapotgeslagen, maar Emad filmde door met de volgende camera. Chapeau!

  2. Ik wil hem eigenlijk wel kijken, maar vrees dat ik het dan weer niet droog zal houden. Kijk later wel even, nadat ik mijn brokjes hart aan elkaar heb weten te lijmen.

    Dank in ieder geval, Le Roi! Deze kende ik nog niet.

    Overigens, magnetlink voor hen die om begrijpelijke redenen geen joetjoep/ google willen (redelijk veel seeders):

    magnet:?xt=urn:btih:856c35ba4732351fd671a4e55d20a4814bd0015c&dn=5+Broken+Cameras+2011+LIMITED+DVDRip+XviD-GECKOS&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.publicbt.com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.istole.it%3A6969&tr=udp%3A%2F%2Fopen.demonii.com%3A1337

Reacties zijn gesloten.