Conservatieven weggevaagd in Canada

De regerende Conservatieven zijn bij de parlementsverkiezingen in Canada weggevaagd. De partij verloor 65 van haar 166 zetels in het parlement. Grote winnaar is de Liberale partij van Justin Trudeau. De Liberalen stegen naar 184 zetels en veroverden daarmee een absolute meerderheid in het 338 zetels tellende parlement. Ook de linksige Nieuwe Democraten verloren flink, de partij houdt slechts 42 zetels over.

Justin_Trudeau_2014-1
Justin Trudeau

Zowel links als de liberalen wilden ten koste van alles Harper kwijt, wat er toe heeft geleid dat veel linkse Canadezen uit strategische overwegingen op Trudeau gestemd hebben. Harper heeft nog geprobeerd met een xenofobe haatcampagne in de beste conservatieve traditie het tij te keren, maar ook dat mocht uiteindelijk niet baten.

De Canadese Liberale Partij is overigens in de verste verte niet vergelijkbaar met de VVD of zelfs D66.  De partij is sociaal-economisch allesbehalve rechts en sterk gekant tegen militaire interventies elders. De liberalen willen fors gaan investeren in de verouderde infrastructuur van het land en zijn bereid daarvoor het begrotingstekort op te laten lopen.  Ook in het buitenlands beleid van Canada staat een omslag voor de deur. Trudeau heeft aangekondigd de Canadese deelname aan de militaire missie in Syrië te zullen beëindigen. Bovendien gaat het land 25.000 extra Syrische vluchtelingen opnemen en meer geld investeren in de opvang van vluchtelingen.

Zoals elke conservatieve regering voerde Harper een sterk repressief beleid. Trudeau wil Harper’s hevig omstreden anti-terrorisme wetgeving  terugdraaien en heeft aangekondigd marihuana te zullen legaliseren.

Wat er uiteindelijk van de beloften terechtkomt is natuurlijk maar de vraag, maar slechter dan Harper is vrijwel onmogelijk. De wereld is met de nederlaag van de Canadese Conservatieven hoe dan ook een iets betere plaats geworden om te leven.

Meer bij The Guardian