Canada trekt gevechtsvliegtuigen terug uit Syrië

Je maakt het niet dagelijks mee, maar de nieuwe Canadese premier Trudeau lijkt tot het zeldzame soort politici te behoren dat zich daadwerkelijk aan verkiezingsbeloftes houdt. In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Obama heeft Trudeau  aangegeven de Canadese gevechtsvliegtuigen die momenteel deelnemen aan acties tegen ISIS in Irak en Syrië, terug te zullen trekken.  Canada zal wél Koerdische militairen in het noorden van Irak blijven trainen. Oorspronkelijk zouden de vliegtuigen tot maart 2016 in het Midden-Oosten blijven. jetsindex

Het betreft slechts 6 gevechtsvliegtuigen en de effectiviteit van bombardementen die niet gesteund worden door een grondoffensief is  op zijn zachtst gezegd omstreden, maar politiek  is het een niet onbelangrijk signaal.  Een tijdspad werd door Trudeau niet genoemd, het is dus in principe best mogelijk dat het nog enkele maanden duurt voordat de vliegtuigen daadwerkelijk teruggetrokken worden, in welk geval het militair al helemaal een betekenisloos gebaar wordt.

In Canada wordt met spanning uitgekeken naar Trudeau’s toegezegde hervorming van de anti-terrorisme wetgeving van Trudeau’s voorganger, de neoconservatieve Harper. Trudeau stemde vóór deze zeer repressieve wetgeving, maar heeft gezegd daar inmiddels spijt van te hebben. Tijdens de campagne heeft hij beloofd deze wetgeving – deels – terug te draaien. De weigering van de linksige NDP een dergelijke toezegging te doen, heeft volgens sommigen veel linkse kiezers verleid op Trudeau te stemmen i.p.v. op de NDP.

Bron: The Guardian