EU onderzoekt financiering GeenPeil

Nigel_Farage_(2014)
Nigel Farage Bron: Wikipedia

Volgens het Belgische platform voor onderzoeksjournalistiek Apache  zijn er aanwijzingen dat GeenPeil haar campagne voor Poetin tegen het associatieverdrag met Oekraïne financiert met geld van het Europese parlement. Volgens de regels van het EP is dat echter verboden, de Europese regelgeving stelt expliciet dat subsidies voor stichtingen niet gebruikt mogen worden voor campagnes voor verkiezingen of referenda. Bronnen binnen het bestuur van het Europese parlement hebben tegenover Apache bevestigd dat er inderdaad een onderzoek loopt naar misbruik van Europees geld voor campagnedoeleinden door het Institute for Direct Democracy in Europe (IDDE), de denktank achter de eurokritische Europese partij die wordt geleid door Nigel Farage’s UKIP. Niet alleen GeenPeil, ook de Brexit-campagne zou Europees geld voor oneigenlijke doeleinden gebruiken.

Dom genoeg liep de extreemrechtse haatsite het conservatieve blog GeenStijl vorig jaar nog te koop met de financiering door het IDDE. Helaas valt de uitslag van het onderzoek pas te verwachten ná het referendum. Vriendelijk verzoek onzerzijds aan het EP om het onderzoek prioriteit te geven en nog vóór het referendum te publiceren.

Oh, Apache vroeg GeenPeil woordvoerder Thierry Baudet om commentaar.

Thierry Baudet, die door Erik de Vlieger genoemd wordt als organisator van de financiering, wilde gisteren zowel per email als telefoon niet reageren op onze vragen. Herhaaldelijke telefoontjes met het dringende verzoek alsnog te reageren werden niet beantwoord.

Verder lezen bij Follow The Money.