Anti-deportatie groep blokkeert ingang Ministerie van Veiligheid en Justitie

Sodelovanje_Slovenske_vojske_pri_podpori_Policije_-_fotoreportaža_Rigonce,_Dobova,_Brežice_11
Vluchtelingen in Slovenië, oktober 2015. Illustratie: Wikipedia

Activisten van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) hebben gisteren de hoofdingang van het Ministerie van Veiligheid en Justititie een tijdje geblokkeerd. In de loop van de dag werd de actie beëindigd door de politie, die ook enkele arrestaties verrichtte. De actie was een protest tegen de voor dit voorjaar gepland staande ingebruikname van een nieuwe gevangenis voor vluchtelingengezinnen in Soesterberg.

AAGU voert al een tijdje campagne tegen de ‘Gesloten Gezinsvoorziening’ (GGV), een gevangenis voor vluchtelingengezinnen en minderjarige alleenstaande vluchtelingen. Uit de verklaring van de actiegroep:

“De actie van vandaag richt zich specifiek op de nieuwe gezinsgevangenis. Die mag niet in gebruik genomen worden, en daarnaast moet ook het ‘gewone’ detentiecentrum Kamp Zeist gesloten worden. We staan hier echter ook om het migratiebeleid in het geheel aan te klagen. Van de pogingen, met steeds meer militaire middelen, om vluchtelingen buiten Europa te houden, met talloze doden tot gevolg, tot het naar ellende deporteren van mensen die afgewezen worden. Of het nu gaat om het opsluiten van gezinnen of om de steeds grotere bijdrage van Nederland aan Frontex: het beleid en het systeem dat dat bepaalt en uitvoert moet volledig op de schop”

De volledige verklaring van AAGU + een fotoreportage van de actie kun je vinden op Indymedia.