Obama nomineert gematigde rechter als opvolger Scalia

Merrick_Garland
Merrick Garland Illustratie: Wikipedia

Tot veler verrassing heeft Obama de tamelijk ‘gematigde’ Merrick Garland voorgedragen als opvolger  voor de onlangs overleden Antonin Scalia bij het Amerikaanse Hooggerechtshof (Supreme Court).  Garland staat bekend als ‘progressief’, maar wordt vanwege zijn vakkennis zeer gerespecteerd door conservatieve collega’s. Of dat enig verschil zal maken is nog maar de vraag. De Senaat moet de nominatie bevestigen en de Republikeinse meerderheidsleider MitchMcConnell heeft eerder aangegeven dat onder geen voorwaarde te zullen doen.

Na het overlijden van Scalia is de stemverhouding tussen conservatieven en ‘liberals’ in het Hooggerechtshof 4-4. Garlands benoeming zou de politieke richting van het Hof voor vele jaren kunnen bepalen. De Republikeinen zullen waarschijnlijk ten koste van alles proberen de benoeming van een door Obama aangewezen kandidaat tegen te houden, in de hoop dat een Republikein de presidentsverkiezingen in november wint. De nieuwe Republikeinse president zou dan een conservatieve rechter kunnen benoemen.

Helemaal zonder politiek risico is een dergelijke obstructie niet, zeker niet in een verkiezingsjaar. De ervaring wijst uit dat Amerikaanse kiezers weinig sympathie hebben voor een als destructief ervaren oppositie.