Sanders wint in Idaho en Utah

266px-Bernie_Sanders
Bernie Sanders Foto: Wikipedia

Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in Idaho en Utah gewonnen. Concurrente Hillary Clinton, de belangenbehartigster van Wall Street, won de voorverkiezingen in Arizona. Sanders liep deze week licht in op Clinton (56 tegen 51 afgevaardigden) maar er moet  heel wat gebeuren wil hij alsnog de nominatie in de wacht slepen. Indien de zogeheten super delegates ook worden meegerekend staat Clinton nu op 1681 zetels en Sanders op 827. Voor een nominatie is een totaal van 2383 afgevaardigden nodig.

Super delegates zijn afgevaardigden die worden gerecruteerd uit de partij zélf. In tegenstelling tot reguliere afgevaardigden kunnen zij stemmen op wie ze maar willen. Algemeen wordt aangenomen dat ze massaal op Clinton zullen stemmen, maar zeker is dat niet. Sanders is een heel wat taaiere tegenstander dan de partijtop – die Clinton steunt – verwacht had en het lijkt erop dat de verkiezingsstrijd bij de Democraten wel eens tot  in de zomer kan duren.

Bij de Republikeinen wist Donald Trump zoals verwacht Arizona in de wacht te slepen. Zijn enige échte rivaal, de reactionaire religieuze zeloot Ted Cruz, won in Utah. Trump heeft 1237 afgevaardigden nodig om de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen. Trump heeft nu 729 afgevaardigden, Cruz heeft er 465 en John Kasich 143. Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat Trump er niet in zal slagen het benodigde aantal afgevaardigden te winnen vóór de Republikeinse conventie in juli. Die conventie belooft dan uiterst interessant te worden.

Om even het niveau van de beide Republikeinse kandidaten te illustreren: gisteren beschuldigde Trump Cruz er ten onrechte van een 15 jaar oude naaktfoto van zijn vrouw te verspreiden.