Iraakse militie laat volgers op Instagram stemmen over lot krijgsgevangene

Een groep genaamd Iraq Special Operation Force1 heeft haar volgers op Instagram laten beslissen over het lot van een gevangen genomen strijder van ISIS. De volgers moesten binnen een uur stemmen over de vraag of de jihadist gedood moest worden, of in leven mocht blijven: “You can vote For (kill him or let him go) You have one houer to vote We will post his fate after one houer. Tag your friends and take your right take your reveng from isis right now.” Een paar uur later postte de groep een nieuwe foto met het levenloze lichaam van de jihadist, met als tekst: “bedankt voor het stemmen”.  Instagram heeft beide foto’s inmiddels verwijderd, maar het account @iraqiswat bestaat nog steeds. iraqiswat

Het is niet helemaal duidelijk welke groep hier verantwoordelijk voor is, maar op de pagina van de groep staan veel foto’s van Iraakse sjiitische milities die qua gewelddadigheid niet onder doen voor ISIS.

Het executeren van krijgsgevangenen is niet uitzonderlijk en bepaald niet voorbehouden aan degenen die voor The Dark Side vechten. Een berucht voorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog is de executie van 73 ongewapende Italiaanse en Duitse krijgsgevangenen door Amerikaanse troepen op 14 juli 1943.

Bron: Middle East Eye