Sadiq Khan nieuwe burgemeester van Londen

Labour-kandidaat Sadiq Khan is de nieuwe burgemeester van Londen. Weliswaar zijn nog niet alle stemmen geteld, maar zijn voorsprong is dusdanig dat een overwinning hem niet meer kan ontgaan.

220px-Sadiq_Khan
Sadiq Khan Foto: Wikipedia

Inhoudelijk hoeven we niet zo blij te zijn met Khan – hij is een tamelijk rechtse sociaal-democraat, type Aboutaleb – maar zijn verkiezing heeft een hoge symbolische waarde omdat Khan naast sociaal-democraat ook belijdend moslim is. Voor zijn conservatieve tegenstander Zac Goldsmith was dat reden Khan af te schilderen als een terroristenvriend en een potentieel gevaar voor Londen. De gore racistische campagne van Goldsmith – die daarin gesteund werd door premier Cameron – is dus bij het Londense electoraat niet aangeslagen. Met 99% van de stemmen geteld staat Khan op 44% van de stemmen. Goldsmith zou kunnen rekenen op 35%.

Ook hoopgevend is dat extreemrechts er in Londen niet aan te pas kwam. De British National Party scoorde zelfs lager dan  “Cannabis is safer than alcohol”.  Ook de UKIP en Britain First  deden het slecht, evenals als de oude stalinist George Galloway.