Tientallen doden bij bomaanslagen in Jemen

Bij twee zelfmoordaanslagen in Jemen zijn tenminste 45 mensen om het leven gekomen en tientallen anderen zwaar gewond geraakt. De aanslagen vonden plaats in de havenstad Aden, de tijdelijke hoofdstad van de door de Saoedi’s gesteunde regering. Volgens de berichten zijn de slachtoffers rekruten die in de rij stonden om dienst te nemen in het leger.

Aden,Yemen_Port
Aden vanuit zee gezien

In Jemen woedt al geruime tijd een burgeroorlog tussen opstandige sjiitische Houthi’s uit het noorden van het land en de door de Saoedi’s – en indirect door het Westen – gesteunde regering. Sinds de Saoedi’s met steun van de VS en Groot-Brittanië Jemen zijn gaan bombarderen zijn zeker 6000 mensen om het leven gekomen, waaronder 3000 burgers. Tienduizenden mensen zijn ontheemd en beschikken niet over voldoende voedsel en medische zorg. De VN heeft gewaarschuwd voor een humanitaire catastrofe.

De Saoedi’s maken zich in Jemen regelmatig schuldig aan oorlogsmisdaden, waaronder het  bombarderen van ziekenhuizen. Artsen Zonder Grenzen heeft de VN gevraagd onderzoek te doen naar de Saoedische oorlogsmisdaden, maar tot nu toe heeft dat verzoek weinig resultaat gehad.

Bron: The Independent