Tories overwegen coup tegen Cameron

David_Cameron_official
David Cameron. Foto: Wikipedia

Volgens de Daily Mail – toegegeven: niet altijd de meest betrouwbare bron van informatie – overweegt een aantal backbenchers van de Conservatieven een coup tegen partijleider en premier David Cameron.  Cameron ligt overhoop met een deel van zijn achterban in het parlement over een eventueel vertrek van Groot-Brittanië uit de EU (Brexit). Cameron is daar een fel tegenstander van, een flink aantal Conservatieven is al even fel vóór.

De emoties lopen inmiddels hoog op en beide partijen in het dispuut maken elkaar op dagelijkse basis uit voor rotte vis.  Met name Cameron’s pogingen een vertrek uit de EU af te schilderen als het Einde van de Beschaving en Het Totale Failliet van de Britse Economie (schamper betiteld als Project Fear) hebben heel wat parlementariërs tegen de partijleider in het harnas gejaagd. Mochten de Britten stemmen vóór een Brexit, dan  is Cameron’s positie zo goed als onhoudbaar geworden. Daarover hoeven we ons niet te verheugen, want in de coulissen staat de Trumpiaanse schreeuwlelijk Boris Johnson te wachten om de teugels over te nemen.

Aanleiding tot de nieuwe golf van verontwaardiging is een rapport waarin de regering beweert dat een vertrek uit de EU het land 820.000 banen gaat kosten en het land in een diepe recessie zal storten, wat al dan niet waar kan zijn. Economen gaan er vrijwel unaniem van uit dat een vertrek uit de EU de Britse economie inderdaad een flinke opdonder zal bezorgen, maar niemand weet wat precies de gevolgen zullen zijn.