Geween en gekners der tanden bij laflinks: aanhangers Corbyn winnen rechtszaak

Jeremy_Corbyn,_Tolpuddle_2016,_1_crop
Jeremy Corbyn Illustratie: Wikipedia

Vijf leden van Labour hebben een rechtszaak tegen het besluit van het NEC (National Executive Committee) van Labour om mensen die ná 12 januari 2016 lid zijn geworden van de partij uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen voor een nieuwe partijleider, gewonnen. Die beslissing werd algemeen gezien als een poging de aanhang van de huidige, linkse leider Jeremy Corbyn kalt te stellen.

De vijf leden hadden bij de rechter aangevoerd dat dit besluit gelijk stond aan contractbreuk. Zij waren van mening dat zij in ruil voor het betalen van lidmaatschapsgeld het recht hadden verworven te stemmen. Op dat punt werden ze door de rechter dus volledig in het gelijk gesteld.

Naar verwachting betekent deze uitspraak dat Corbyn een nóg grotere overwinning gaat behalen dan al voorspeld werd. De huidige partijleider heeft in de peilingen een grote voorsprong op zijn concurrent Owen Smit, een volstrekte nobody. Al eerder hadden voormalige coupplegers – die de bui allang zagen hangen – eieren voor hun geld gekozen.