Assad stuurt versterkingen naar Aleppo

De slag om Aleppo is een nieuwe fase ingegaan. Volgens het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) zijn meer dan 3000 militairen van het Syrische regeringsleger en leden van de sjiitische militie Hezbollah naar Aleppo gestuurd om te proberen de oprukkende rebellen terug te dringen. Afgelopen zaterdag doorbraken de rebellen de omsingeling van Aleppo en creëerden ze een smalle corridor waarlangs hulpgoederen de stad binnengebracht kunnen worden. Meer dan een druppel op de gloeiende plaat is het niet: tot nu toe zijn slechts enkele vrachtwagens erin geslaagd de stad daadwerkelijk te bereiken. FSA_rebels_hold_a_planning_session

De rebellen – waar het voormalige filiaal van AQ in Syrië Jabhat Fateh al-Sham deel van uitmaakt – hebben aangekondigd te zullen proberen het oosten van Aleppo, dat in handen is van regeringstroepen, te veroveren. Naar verluid hebben de rebellen het aantal strijders rond de stad verdubbeld. Het voornaamste probleem voor de rebellen is dat ze niet over effectieve luchtafweer beschikken, wat betekent dat ze constant bestookt worden door de Syrische en Russische luchtmacht. Die beperken zich overigens niet tot militaire doelen: Poetin nam onmiddellijk wraak voor het ontzet van Aleppo door zijn luchtmacht opdracht te geven woonwijken  in Idlib met witte fosfor te bombarderen.

Ook Assad heeft zo zijn problemen. Hij heeft een tekort aan troepen en wordt steeds meer afhankelijk van de Libanese militie Hezbollah. In hoeverre Hezbollah bereid is zich verder in het Syrische moeras te laten zuigen is echter maar de vraag. De organisatie heeft zware verliezen geleden en diverse hoge commandanten van Hezbollah zijn in Syrië om het leven gekomen.

De slag om Aleppo dreigt een hoge symbolische waarde te krijgen, wat voor de burgerbevolking weinig goeds belooft. Wanneer bij alle partijen zoveel prestige op het spel staat, wordt het bereiken van een politieke oplossing erg lastig. De VS en Groot-Brittannië hebben Poetin (weer eens) opgeroepen iets meer respect te tonen voor het leven van burgers, maar dat viel, gezien de reactie van de Russische afgevaardigde bij de VN, op dovemansoren: “I must say the propaganda and the emotional rhetoric, the unfounded accusations, the information campaign, means that we cannot move toward a political settlement in Syria.”

Bronnen:

Al Jazeera

Middle East Eye