Duterte dreigt Filipijnen terug te trekken uit de VN

Rodrigo_Duterte_June_2016
Rodrigo Duterte Illustratie: Wikipedia

De Filipijnse president Duterte heeft gedreigd zijn land terug te zullen trekken uit de Verenigde Naties, indien die organisatie kritiek blijft leveren op het aantal moorden op vermeende drugsdealers door politie en doodseskaders. Sinds het aantreden van Duterte zijn volgens de politie zeker 1800 ‘drugsdealers’ vermoord, waarvan 700 door de politie zélf. De rest is vermoord door doodseskaders. Lees: door agenten die in hun vrije tijd wat bijklussen.

Twee vertegenwoordigers van de VN leverden vorige week felle kritiek op de buitengerechtelijke executies en drongen er bij Duterte op aan maatregelen te nemen. Uiteraard was dat tegen het zere been van de Filipijnse president, die de gelegenheid aangreep de VN een omhooggestoken middelvinger te geven. Volgens Duterte is de VN een volstrekt ineffectieve organisatie die eerst maar eens naar zichzelf moet kijken voordat ze anderen bekritiseert. Blijft het gezeur toch aanhouden, dan zullen de Filipijnen uit de VN stappen. Duterte verklaarde in dat geval samen met China een nieuwe supranationale organisatie op te richten, iets wat de Chinezen ongetwijfeld met de nodige verbazing hebben beluisterd.

Voor de verkiezingen beloofde Duterte dat burgers die een drugsdealer vermoorden persoonlijk een medaille zouden ontvangen. De man mag dan de indruk wekken een clown te zijn, hij is natuurlijk wél een gevaarlijke clown. Nog los van het feit dat ook dealers recht hebben op een proces, heeft Duterte met zijn opmerkingen de deur wagenwijd open gezet voor persoonlijke en politieke afrekeningen.

Meer bij de Guardian