Ortega wint presidentsverkiezingen in Nicaragua

Zoals verwacht heeft Daniel Ortega de presidentsverkiezingen in Nicaragua gewonnen. Zijn vrouw wordt vice-president. Ortega kreeg ruim 70% van de stemmen.

daniel_ortega_cropped
Ortega. Illustratie: Wikipedia

Ortega is een veteraan van de Sandinistische beweging in Nicaragua. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de opstand die dictator Somoza ten val bracht. Ortega werd leider van de Junta van Nationale Wederopbouw die na de vlucht van Somoza de macht overnam in het Midden-Amerikaanse land. In 1985 werd hij president. Gedurende de jaren ’80 waren de Sandinisten in een burgeroorlog verwikkeld met door de VS gesteunde rechtse opstandelingen, de Contra’s.

In 1990 verloor hij de presidentsverkiezingen van Violeta Chamorro. In 2006 waagde Ortega een nieuwe poging, dit keer met succes. In 2011 werd hij herkozen.

Een marxist is Ortega allang niet meer, net als veel linkse Latijns-Amerikaanse leiders is hij inmiddels een keurige sociaal-democraat. Ortega is – ondanks beschuldigingen van nepotisme en vriendjespolitiek – bijzonder populair in Nicaragua, wat vooral te danken is aan succesvol economisch beleid. De economische groei in Nicaragua is aanmerkelijk hoger dan in de omringende landen. Daarnaast heeft Ortega’s partij, het FSLN, een stevige greep op de media: vier van de negen tv-stations worden direct of indirect door de partij gecontroleerd. Voeg daar een ineffectieve en diep verdeelde oppositie aan toe en Ortega’s populariteit is verklaard.