Sarkozy vernederd: Fillon en Juppé door naar tweede ronde

220px-francois_fillon_img_3362
François Fillon Illustratie: Wikipedia

Bij de afsluiting van het politieke rampjaar 2016 dan uiteindelijk toch nog wat goed nieuws: het einde van de politieke carrière van Nicolas Sarkozy is nu écht in zicht. De voormalige Franse president werd gisteren al in de eerste ronde van de Republikeinse voorverkiezingen uitgeschakeld en maakte bekend zich definitief terug te zullen trekken uit de politiek. Zijn concurrenten  François Fillon en Alain Juppé kregen respectievelijk 44,2% en 28,3% van de stemmen terwijl Sarkozy bleef steken op 20,8%. Fillon is nu de grote favoriet om het tijdens de presidentsverkiezingen van mei volgend jaar op te mogen nemen tegen Marine LePen, zittend president Hollande en de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon.

Sarkozy voerde een hard-rechtse, van het Front National afgekeken campagne, waarbij hij zich vooral richtte tegen immigranten en – uiteraard – moslims. Door de kiezers werd hij daarvoor niet beloond, wat op zich natuurlijk een goede zaak is. Fillon is echter nauwelijks beter, al laat hij zich wat minder radicaal uit dan Sarkozy. Zo is hij een groot bewonderaar van Margaret Thatcher en een uitgesproken tegenstander van het homohuwelijk. Het is natuurlijk nog een eind weg, maar mocht Fillon president worden dan staat Frankrijk nog wat te wachten. De waarschijnlijke kandidaat van Les Républicains  heeft al aangekondigd hetgeen er nog resteert van de Franse verzorgingsstaat af te zullen breken.

De comeback van Fillon is opmerkelijk: hij leek lange tijd volmaakt kansloos in de strijd tussen Sarkozy en de iets gematigder Juppé. Vermoedelijk hebben veel aanhangers van Sarkozy uiteindelijk voor Fillon gekozen, met name vanwege de vele financiële schandalen waarin de voormalige president verwikkeld is. Daarnaast deed Fillon het uitstekend tijdens de tv-debatten, iets wat van de arrogante Sarkozy niet gezegd kan worden.