Verkiezingsblog

Iedereen doet het, dus wij ook. Krijgen we een neonazi-kabinet aangevuld met conservatieven? Wordt het een centrumrechts kabinet waarbij na eerder de PvdA nu Groen Links zich in het pak laat naaien door de VVD? Gaat Asscher voor een sensatie zorgen door alsnog 25 zetels in de wacht te slepen? Bij ons overigens geen foto’s van vals grijnzende lijsttrekkers die hun stembiljet in de bus doen, daarvoor moet je bij de NOS zijn.

16 maart 2017, 15.30

Zetelverdeling Tweede Kamer (voorlopig) na tellen van alle stemmen – de precieze invulling wacht nog, voorkeurstemmen worden apart geteld:

VVD 33
PVV 20
CDA 19
D66 19
SP 14
GL 14
PvdA 9
CU 5
PvdD 5
50+ 4
SGP 3
DENK 3
FvD 2

21:00

De eerste exitpoll, grootste verlies voor PvdA ooit, VVD overtuigend bovenaan en twee nieuwkomers, DENK en FvD, opvallend op meer dan één zetel:

VVD: 31
SP: 14
CDA: 19
PVV: 19
D66: 19
GroenLinks: 16
Pvda: 9
ChristenUnie: 6
SGP: 3
Partij voor de Dieren: 5
50Plus: 4
Denk: 3
Voor Nederland: 0
Forum voor Democratie: 2
Artikel1: 0
Vrijzinnige Partij: 0
Nieuwe Wegen: 0

 

20:00
Nou mensen, het opkomstpercentage schijnt ENORM BOVEN NIVEAU te liggen ten opzichte van 2012. Toen het trouwens weer tamelijk laag was. Of we hier nu blij dan wel doodsbang van moeten worden (wie in godsnaam hebben er nu ineens weer besloten te gaan stemmen vanwege het goede weer) is op dit moment nog niet bekend.

19:00

Dhjana brengt haar stempas te bestemder plaatse

16:40 Bij de VVD-Amsterdam kun je je laten verminken. Tot meerdere eer en glorie van De Partij, dat dan weer wel.

16:10 Nog ruim 4 uur te gaan voordat de stembureau’s sluiten en bij extreemrechts slaan alle stoppen al door:

Dat wordt nog wat vandaag.15:55 Hoax: nadat een medewerkster van het fascistische blog Opiniez op Twitter het gerucht verspreidde dat zich in een Turkse moskee in Amsterdam zo ongeveer alles afspeelde wat God (de gristelijke variant, dan) en de Kieswet verboden hebben, ging de gemeente Amsterdam op onderzoek uit. Conclusie: er is niks aan de hand, we hebben hier te maken met een extreemrechtse hoax.

‘Er hangt geen verboden campagnemateriaal in een stemlokaal in een Turkse moskee in Amsterdam. Dat concludeert de gemeente, die op onderzoek uit is geweest….Er is wel een vlag van Diyanet verwijderd. Ambtenaren namen een poster mee om te laten uitzoeken wat daarop stond, maar er werd niets gevonden wat verboden is. Op de poster stond ‘Ik loop liever alleen op het juiste pad dan met grote menigtes op het verkeerde pad’. Overigens was ook de verwijderde vlag niet in strijd met de regels, maar om het extreemrechtse plebs tegemoet te komen  om verwarring te voorkomen, heeft Van der Laan toch maar opdracht gegeven die te verwijderen. 15:30 De PvdA heet altijd baat te hebben bij mooi weer op verkiezingsdag. Of het daaraan ligt dat op twitter #tochmaarpvda trending is, wie zal het zeggen. “Strategisch stemmen”, want dat werkte in 2012 ook zo goed.

15:15 Volgens de Spaanse editie van de Huffington Post gaat Mark Rutte Nederland redden van extreemrechts. We kid you not. “19 dingen die u niet wist over Mark Rutte”- oi, ben ik nieuwsgierig… huffesp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:25 Felix Rottenberg heeft vandaag in de beste sociaal-democratische traditie Lodewijk Asscher een mes in de rug gestoken. In een interview met BNR zei Rottenberg vanochtend dat Asscher het tijdens de campagne niet zo best gedaan heeft: ‘Asscher heeft er heel lang over gedaan om de goede campagnetoon te vinden. Gisteravond stond hij er voor het eerst, als een held. Daarvoor niet. Dat was heel moeilijk. Hij heeft ook veel te kort de tijd gekregen en genomen zichzelf te profileren als campagnebaas van de PvdA. Dat is ook echt een campagnefout geweest.’  Ook Samsom kreeg nog even een trap na: ‘Samsom vervulde zijn rol van bedrijfsleider kundig, maar daarmee was hij niet zichtbaar was voor het electoraat van de PvdA.’ @Foaroan pic.twitter.com/wbulPxJyI2 — SIGILUX ⚡ (@SIGILUX) March 15, 2017

14:10 De opkomst lijkt dit keer uitzonderlijk hoog te zijn. Op veel plaatsen worden lange rijen voor de stembureaus gemeld. In Amsterdam was de opkomst om 13.00 uur 25,1%. Dat is 11% hoger dan in 2016. Om 13.45 was landelijk 30% van de kiesgerechtigden al naar de stembus geweest. In 2012 was dat 27%.