PVV rukt op

Screenshot uitslag verkiezingen2017De zogenaamde overwinning van VVD en CDA op het ‘verkeerde populisme’ is in wezen een pyrrusoverwinning: de PVV rukt gewoon verder op. Iets minder wellicht dan eerder voorspeld, maar altijd gemiddeld nog 3 %.

Na een poos staren (hier) vallen een paar dingen op, al bekend en minder bekend:
-Het land kleurt blauw, de VVD is in Holland, Utrecht, Noord Brabant, Zeeland, Gelderland, Drenthe bijna overal de grootste partij; maar…
-De SP scoort opmerkelijk goed in Noordoost-Groningen: oa Appingedam, Veendam, Hoogezand Sappemeer, Delfzijl. Ook in andere gemeente in het hoge noorden wint de partij. De SP neemt in aardbevingsgebied de rol van de PvdA over, lijkt het.
-In streng gereformeerde gebieden handhaaft de SGP zich: oa Tholen, Barneveld, Staphorst, Nunspeet.
-GroenLinks en D66 scoren vooral erg goed in de universiteitssteden. GL wint in Groningen, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam bijna 14%, in Leiden 12%. D66 wint in die steden zo’n 5 tot 6 %.
-Opvallend is de wederopstanding van het CDA in landelijke gebieden in het oosten en noorden. In Dalfsen (Overijssel) wint het CDA 11,5% tov 2012, In het ernaast gelegen Raalte wint het 8,6%, in Ommen 10,2%. In die gemeenten is de VVD steeds nummer twee. Ook in Friesland doet het CDA het goed en wint 5 tot 8 % tov 2012.
-De PVV is in delen van midden en Zuid Limburg nu al de grootste partij, oa in Sittard-Geleen, 20,9% tegen 15,4 voor de VVD; Maastricht, 18,3%, een winst van 3,8, de VVD volgt met 15,7; Heerlen 22,5%, no 2 is de SP met 19,8; in Venlo verliest de PVV licht –opmerkelijk- maar blijft de grootste.
-Wilders stoomt overal op, in Rotterdam zijn ze de tweede partij achter de VVD, het verschil is slechts 0,3%. In Brabant wint de PVV behoorlijk, maar alleen in Rucphen is de PVV het grootst, met maar liefst 38,9%. En er is niet eens een plaatselijke afdeling… Het zijn –behalve Rotterdam- gebieden waar de islam geen enkele rol speelt, het zal de lege echo van de verkwanselde verzorgingsstaat zijn die hier een rol speelt. Een echo die verdwijnt in een heel diepe put en nooit meer terugkomt.

Het wachten is op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dan zal blijken of de eigenaardigheden van de lokale politiek van invloed is op het stoppen van de PVV op lokaal terrein.

Het is nog lang niet voorbij, de populistische golf. Nu VVD, CDA, maar ook de SP en 50+ de praatjes van Wilders nabauwen (de inzichten deelden ze al, zij het minder radicaal, de bijkomende retoriek werd in de loop van de tijd overgenomen) is het zaak het hoofd koel te houden.

2 gedachten over “PVV rukt op”

  1. Wat mij verbaast: al die grensstreken – Limburg, Drenthe, Groningen – waar ze achter een rattenvanger aanlopen die “Grenzen dicht!” pijpt.
    Of denken ze dat het niet voor hen geldt?

  2. Zuid-LImburg is alleen maar grensstreek. Katholieken en fascisme, een gouden koppel. Binnenkort Anschluss?

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.