VVD voor zesde keer op rij meest corrupte partij van Nederland

Ook in 2017 blijkt de VVD de met afstand meest corrupte partij van Nederland te zijn geweest. Dat blijkt uit de jaarlijkse Politieke Integriteits-Index van Vrij Nederland. De lijst wordt samengesteld door Vrij Nederland in samenwerking met Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit en Muel Kaptein, hoogleraar integriteit aan de Erasmus Universiteit.

Niet minder dan 11 vooraanstaande VVD’ers raakten in 2017 in opspraak. Het komt overigens niet bepaald als een verrassing: de VVD gaat al jaren op kop.

Volgens fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft het niks met de partij zelf te maken. Waar het dan volgens Dijkhoff wél aan ligt is niet helemaal duidelijk. In het verleden wezen VVD’ers er nogal eens op dat de partij nou een keer erg groot is, waardoor de kans op affaires ook groter wordt. Buiten de VVD vond niemand dat overigens een overtuigend argument.

De grote vraag is natuurlijk waarom zoveel mensen desondanks op de VVD blijven stemmen. Vermoedelijk is een flink deel van het electoraat geen haar beter dan de gemiddelde VVD-bestuurder.