Tweede Kamer vindt het niet erg dat Ahed Tamimi gevangen zit en D66 is een flutpartij

De Nederlandse regeringspartijen VVD, CDA en D66 vinden het geen probleem dat minderjarige Palestijnse kinderen door Israel ’s nachts van hun bed worden gelicht, maandenlang in voorarrest zitten en maanden of zelfs jaren gevangenisstraf kunnen krijgen. Dat blijkt nu de Tweede Kamer dinsdag een motie heeft verworpen van Sadet Karabulut (SP), waarin werd gevraagd dat de regering aandringt op vrijlating van het meisje Ahed Tamimi en andere Palestijnse kinderen. Medeondertekenaars waren  de PvdA en Groen Links, DENK,  50PLUS en PvdD stemden ook vóór. De motie was overigens in overeenstemming met een pleidooi van Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties.
De regeringspartijen houden het liever bij ‘gottegot’ en ‘tuttut’, de ”krachttermen” waarmee de meeste Europese landen Israel al jaren tot de orde roepen, terwijl de bezetting rustig doorgaat, de nederzettingen blijven groeien en bloeien en de mensenrechten voortdurend stevig worden verkracht.Typerend is de reactie van D66, die onder woorden wordt gebracht in een email aan een briefschrijver:

Hartelijk dank voor uw e-mail aan D66. 
De berichten over Ahed Tamimi en de gevangenneming van Palestijnse kinderen in Israëlische detentie hebben ons ook bereikt. We vinden dit zeer zorgelijk, ook gezien de omstandigheden waarin kinderen worden opgesloten. De schending van mensenrechten nemen we heel zwaar op. We hebben ook kennisgenomen van het rapport van Amnesty International. D66 is er echter geen voorstander van dat Nederland zich bemoeit met de rechtsgang van een ander land. Wij willen niet dat er direct voor vrijlating wordt gepleit, simpelweg omdat het vanuit hier moeilijk is om de precieze situatie met alle omstandigheden in acht genomen in te schatten en een oordeel te kunnen vellen. Bovendien kunnen dergelijke oproepen soms averechts werken. Wel zijn we natuurlijk niet blind voor de berichten. D66 vindt niet dat Nederland stil moet blijven. Er zijn andere manieren waarop Nederland de druk op Israël op kan voeren en die moedigen we dan ook zeker aan. Nederland heeft dat ook al gedaan: zo heeft de Nederlandse vertegenwoordiging vanuit de Palestijnse gebieden de eerste zittingsdag recentelijk bijgewoond. Samen met Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zweden was Nederland aanwezig in de rechtszaal om zo onze betrokkenheid bij de zaak aan te tonen, en te laten zien hoe hoog we dit opnemen. Daarnaast heeft de EU Israël opgeroepen om de rechten van de Palestijnse minderjarigen in detentie te respecteren, naar aanleiding van de zaak van Ahed Tamimi. Deze verklaring is mede opgesteld op aandringen van Nederland.
De zaak ligt momenteel onder de rechter. Als buitenlandse mogendheid willen wij ons niet mengen in de lokale rechtsgang, omdat dat vaak averechts werkt. D66 zet in op diplomatieke manieren om Israël te bewegen.
Ik vertrouw erop u voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,
Robin Gijsbers

Let wel: D66 praat over de ”rechtsgang” waarmee ze zich niet willen bemoeien omdat dat ”averechts zou kunnen werken”, terwijl het hier gaat om militair bezettingsrecht uitgeoefend door Israelische officieren in uniform, die in 99,74 procent van de gevallen meegaan met de strafeis. Een lulliger verdediging van een fout stemgedrag ben ik in lang niet tegengekomen. Maar D66 is dan ook, dat wordt hoe langer hoe duidelijker, gewoon een flutpartij. Over de VVD, PVV, FvD hoeven we het niet te hebben, daarvan viel niets anders te verwachten. Maar het CDA, dat er prat op gaat christelijke naastenliefde te prediken, laat weer eens zien dat principieel zijn, zoals meestal, eigenlijk gewoon te moeilijk is voor deze partij .

1 gedachte over “Tweede Kamer vindt het niet erg dat Ahed Tamimi gevangen zit en D66 is een flutpartij”

  1. Pingback: “Non interferiamo con politiche di Paesi stranieri”, no del governo a mozione pro adolescenti palestinesi imprigionati da Israele | +31mag

Reacties zijn gesloten.