Stemadvies Breda

Catharinastraat Breda (foto: Jeroen van den Heuvel)

Ik ben ooit met een (tamelijk klein) relletje bij de SP vertrokken. Dit ging over hun gedrag ten opzichte van de PVV. Landelijk dan. Ook nu nog zul je nooit een SP’er tegenkomen die iets kritisch zegt over PVV of FVD. Ik denk ook wel dat ik weet hoe dat komt: er zit gewoon nog te veel massalijn van Mao in die club. Dat is niet alleen landelijk zo, maar ook in Breda. Ik kreeg na mijn vertrek bij de SP van een destijds belangrijk SP politicus met Bredase roots, met Sinterklaas Delfts blauwe klompjes kado. Want er was toch niks mis met Nederland.

Dan heb je Groen Links. In Breda best een sympathiek clubje. Maar landelijk is het sinds hun bestaan nooit een partij geweest waar je bij wil horen. En het ging van kwaad tot erger. Dieptepunt was Halsema. Is ze eigenlijk nog steeds. Een zwart gat. Een sink hole. Klaver is een grappig kereltje maar die sekte-achtige uitstraling die GL tegenwoordig heeft laat ik liever aan mij voorbij gaan. Plus dat het radicalisme, socialisme, communisme en pacifisme waaruit GL ontstaan schijnt te zijn een klein beetje ontbreekt in die partij. Het is alsof al die ingrediënten na ontstaan van GL opeens POEF van de aardbodem verdwenen waren. Soort Big Bang.

De PvdA dan. Ik doe altijd graag iets voor de underdog maar met Asscher nationaal aan het roer, en mensen die mij kennen (dat zijn er gelukkig niet veel) weten wat voor gefundeerde schurfthekel ik aan die gast heb, maar goed nou ja de laatste PvdA’er die ik wel vond gaan was Klaas de Vries. Alleen al vanwege het feit dat hij zijn mail beantwoordde toen hij nog actief was in de politiek. Dat hij zogenaamd de moordenaar is van Pim Fortuin dat zijn kletsverhalen die je gewoon niet serieus zou moeten nemen. En dat doe ik dus ook niet. Ik heb ooit op Kok gestemd en ik vond Paars best wel okay. Maar om nou te zeggen dat ik daar achteraf trots op ben: nee.

D66. Ik heb D66 altijd een wazige club gevonden maar ik kreeg op een bepaald moment toch een goed gevoel bij Pechtold, waar ik vorig jaar dus ook op gestemd heb. Ik geef dat RUITERLIJK toe. Ik deed dat omdat ik de laatste paar jaar D66 een partij vond die qua integriteit redelijk hoog scoorde, en omdat Pechtold werkelijk de enige was in en buiten de Tweede Kamer die zijn bek durfde open te doen tegen Wilders. Nu ben ik iets van gedachten veranderd. Niet vanwege dat Penthouse geneuzel maar wel vanwege het overboord gooien van diverse principes wat we de laatste tijd zien. Verder is Pechtold tegenwoordig hetzelfde wat die PvdA’er hoe heet ie Diederik voorheen was. Een keiharde woordvoerder/vechter/knokker voor een rechts kabinet, maar wel in de rol als parlementariër. Dat is een houding die ik niet graag zie.

Dit waren de partijen die redelijk hoog scoorden bij mij bij een paar stemwijzers.

Dan de andere partijen in Breda.

CDA. Bijna iedereen die al decennia in Brabant woont weet dat je daar gewoon niet op moet stemmen. Als het aan het CDA had gelegen waren we nu een soort Democratische Volksrepubliek Brabant geweest met als belangrijkste agendapunt: CDA.

VVD ja daar zeg ik niks over iedereen die daar iets in ziet: zoek het lekker uit.

FVD/PVV doen niet mee in Breda.

DENK/NIDA ik zou er zo op stemmen maar doen niet mee in Breda.

Dan heb je nog Volkspartij Breda. En BOB, Breda ’97, Trots Breda, 50Plus en Bredase Stadspartij. Geen commentaar.

Nog een laatste woord over een nieuwe partij VolmondigJa. Dat is een partij met een verkiezingsprogramma waar eigenlijk niets in staat behalve dat straks alles geweldig wordt want geweldige besluiten want geweldige inspraak van de geweldige Bredase Burger. Deze partij valt dus ook af.

Maar goed. Stemmen dus. Waarop? Nou ik heb hun websites eens nagekeken en ik kies voor de partij (uiteraard met de standpunten die een beetje in mijn richting komen) met de sympathiekste koppies.

En het is dus geworden de PvdA. Kijk toch eens hoe sympathiek gezellig en vriendelijk ze er uit zien. Ik presenteer u PvdA Breda!