Populariteit Rutte III naar nieuw dieptepunt; GL nu tweede partij van het land

CDA en D66 bewijzen het (weer eens): regeren met de VVD staat gelijk aan politieke zelfmoord. Volgens de plaatste peiling van Maurice de Hond keldert het CDA naar 11 zetels. D66 verliest 9 zetels en komt uit op het totaal van 10, een dieptepunt onder Pechtold. 

Met de populariteit van het kabinet onder de kiezers van beide partijen is het dan ook niet best gesteld, maar 47% van de CDA-kiezers en 46% van de D66-kiezers hoopt dat Rutte III de eindstreep haalt. Bij de CU-kiezers kan het kabinet al helemáál geen goed doen: slechts 37% van hen hoopt dat het kabinet de rit uitzit.

De fascistische partijen FVD en PVV verliezen deze week licht. De FVD verliest twee virtuele zetels, de PVV één. Al te dramatisch is het niet, maar op de rechtse hashtags op Twitter leidde het lichte verlies van de fascisten – gecombineerd met de lichte winst voor DENK – tot de gebruikelijke ondergangsstemming en al evenzeer gebruikelijke geweldsfantasieën..

Klaver daarentegen doet blijkbaar iets heel erg goed. GL is inmiddels virtueel de tweede partij van het land, wat de Jessias tot de met grote afstand meest succesvolle partijleider maakt die GL ooit heeft gehad.

Het is overigens de moeite waard te vermelden dat de peiling van De Hond nogal afwijkt van die van Ipsos (die mij eerlijk gezegd iets realistischer lijkt).

De peiling + De Hond’s interpretatie kun je hier nalezen/downloaden.