Schotse regering: “May’s Brexitdeal is nu al dood”

Volgens de Schotse regering is May’s Brexitdeal een doodgeboren kindje. Minister Michael Russell noemde in het Schotse parlement de overeenkomst tussen Groot-Brittannië en de EU ‘onacceptabel’.

De Schotten stemden tijdens het Brexitreferendum in overweldigende meerderheid tegen uittreding. Het steekt de Schotten extra dat in de overeenkomst een uitzonderingspositie gecreëerd wordt voor Noord-Ierland terwijl Schotland met lege handen komt te staan.

Russell zei:

“Brexit is geen betere toekomst – het is een stap terug naar een imaginair verleden. We moeten erkennen dat deze overeenkomst slecht is voor Schotland en haar burgers. Deze regering kan de overeenkomst dan ook niet steunen….De overeenkomst is het resultaat van een aantal zelf opgelegde draconische rode lijnen. In feite is de overeenkomst dood….”

De Schotse regering zal het eindresultaat voorleggen aan het Schotse parlement. May hoeft zich niets aan te trekken van een afwijzing van de overeenkomst door het Schotse parlement, maar de Scottish National Party (SNP) denkt propagandistisch flink wat garen te kunnen spinnen bij een (naar alle waarschijnlijkheid vrijwel unanieme) afwijzing.


Bron