Couppoging in Venezuela + Aanvullingen

In Venezuela probeert de door de VS gesteunde, zelfbenoemde ‘president’ Juan Guaidó met behulp van het leger de macht te grijpen. Guaidó publiceerde een video waarin hij geflankeerd wordt door een aantal militairen en de bevolking van Venezuela oproept massaal de straat op te gaan om hem te steunen.

Hoeveel steun Guaidó binnen het leger heeft is niet duidelijk, maar uit de eerste signalen kan worden opgemaakt dat het leger verdeeld is. Diosdado Cabello, de tweede man van de regering Maduro, heeft op zijn beurt Maduro’s aanhang opgeroepen de straat op te gaan. Hij zwoer de coupplegers hard aan te zullen pakken.

Uiteraard is men in de VS wel in voor een coup: Venezuela beschikt over rijke oliereserves die de VS maar wat graag zouden controleren. Vergeet het geneuzel over democratie, dat is voor de publieke tribune. In werkelijkheid spelen morele overwegingen geen enkele rol in het gedrag van de VS (of Europa).

Dat wil overigens niet zeggen dat Maduro geen kritiek verdient. Onder zijn bewind is Venezuela afgegleden naar een militaire kleptocratie. De armoede en ongelijkheid zijn groot en corruptie tiert welig.

Zodra er meer bekend is wordt dit bericht aangevuld.

Aanvulling: inmiddels lopen de profiteurs en parasieten zich warm


Aanvulling: op straat wordt nu gevochten tussen pro- en anti-Maduro groepen. Het is onduidelijk op welke schaal dit gebeurt:

Aanvulling:

Aanvulling: tegenstrijdige berichten, maar al te hard lijkt het niet te gaan met de volksopstand

Aanvulling. Volgens Maduro heeft hij de onverdeelde steun van het leger. FWIT