Spaanse sociaal-democraten

Pedro Sánchez, de leider van de sociaal-democratische PSOE, wil een coalitie vormen met het  linkse Podemos. Voorwaarde is wél dat Pablo Iglesias, de leider van Podemos, geen deel uitmaakt van het kabinet.

Podemos reageerde in eerste instantie afwijzend op de door Sánchez gestelde voorwaarde , maar lijkt inmiddels een draai gemaakt te hebben. Dat 70% van de leden van mening is dat het aanbod geaccepteerd dient te worden is daar waarschijnlijk niet helemaal vreemd aan.

Pikant detail: Iglesias deelt het bed met partijwoordvoerder Irene Montero. Nóg pikanter: de PSOE heeft door laten schemeren best bereid te zijn Montero een leuke ministerspost aan te bieden. Eens kijken wat het zwaarste weegt in huize Iglesias/Montero.

Vorig jaar liepen de emoties tussen Sánchez en Iglesias hoog op toen de laatste zich uitsprak vóór het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. Sánchez ziet dat streven als ongrondwettelijk. Iemand die zijn kont afveegt met de Grondwet heeft volgens Sánchez geen recht op een kabinetspost.

Een coalitie van PSOE en Podemos ligt overigens voor de hand. De PSOE is de laatste jaren flink naar links opgeschoven. Het heeft de partij geen windeieren gelegd: bij de parlementsverkiezingen eerder dit jaar werd ze de met afstand grootste partij van het land. Uiteraard is er de PSOE veel aan gelegen zich op de linkervleugel af te dekken. Podemos in de regering is voor de sociaal-democraten heel wat minder gevaarlijk dan Podemos in de oppositiebankjes.

Bron: de Guardian

Uitgelichte afbeelding: By Ahora Madrid – https://www.flickr.com/photos/131762198@N07/17613883301/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40586763