Met nazi’s collaborerende liberale Duitse deelstaatpremier gedwongen af te treden

De Thüringer deelstaatpremier Thomas Kemmerich (FDP) treedt af. In Thüringen worden op korte termijn nieuwe verkiezingen gehouden.

Kemmerich werd met steun van de fascistische AfD tot premier gekozen. In Duitsland stak een storm van verontwaardiging op, óók binnen de FDP. Volgens het geruchtencircuit zou Kemmerich door de partijtop voor de keuze zijn gesteld: aftreden óf geroyeerd worden. Ietwat hypocriet, want eerder feliciteerden enkele partijleiders hem nog met zijn verkiezing. Toen heel Duitsland door het lint ging, sloeg de stemming binnen de partijtop om en haastte iedereen en alles zich van Kemmerich te distantiëren.

Tijdens een persconferentie vanmiddag claimde Kemmerich dat het nooit de bedoeling is geweest samen te werken met de AfD. Op de vraag van een sceptische journalist of wij écht geacht worden te geloven dat Emmerich niet wíst dat de AfD op hem zou stemmen kwam geen bevredigend antwoord. Emmerich ontkende uiteraard, maar dat gelooft geen mens.

Uitgelichte afbeelding: Thomas Kemmerich – Von Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83439482