FDP na collaboratie met nazi’s gehalveerd in peilingen + aanvulling

De ‘liberale’ FDP betaalt electoraal een zware prijs voor de collaboratie met de nazi’s van Alternative für Demokratie in de Duitse deelstaat Thüringen. Daar liet FDP’er Thomas Kemmerich zich afgelopen woensdag met steun van de AfD kiezen tot deelstaatpremier. Na een storm van kritiek trad Kemmerich een dag later alweer af.

Volgens een peiling van RTL zou de FDP bij verkiezingen nu op 5 zetels uitkomen. Een week geleden waren dat er nog 10. Ook de AfD verliest. De nazi’s gaan van 11 naar 9 zetels, het laagste niveau sinds september 2017.

Links profiteert. Die Linke stijgt van 8 naar 10 zetels en de SPD van 13 naar 15. Ook de Groenen winnen licht: ze gaan van 23 naar 24 zetels. De christen-democratische CDU blijft onveranderd op 28 zetels staan.

Bron: NTV 

Update: In Thüringen zélf krijgt de  CDU een (virtueel) pak slaag van de kiezer. De partij wordt bijna gehalveerd. De FDP verliest ook en komt ónder de kiesdrempel van 5%. Grote winnaar is Die Linke. Die winnen 6% en komen uit op 37%(!) van de stemmen. Interessant, met verkiezingen voor de deur….


Uitgelichte afbeelding: Thomas Kemmerich – Von Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83439482