Extreemrechts krijgt geen poot aan de grond bij Ierse verkiezingen

Extreemrechts heeft bij de Ierse parlementsverkiezingen geen poot aan de grond gekregen. Grote winnaar is het linkse Sinn Féin. Ook de Ierse Groenen deden het goed.

Ongeveer 1% van de Ieren stemde op een extreemrechtse, anti-immigratie kandidaat. Vergelijk dat eens met de 25% die in Nederland zonder met de ogen te knipperen op een fascist stemt. Het minst slecht deed Gemma O’Doherty het nog. De racistische complotgek voormalige journaliste haalde in Fingal 1,97% van de stemmen, voor zover mij bekend de hoogste score van alle extreemrechtse kandidaten.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat Ieren immuun zijn voor racisme/fascisme; het wijst er vooral op dat Ieren wel andere dingen aan hun hoofd hebben dan immigratie. Uit peilingen voorafgaand aan de verkiezingen bleek dat zaken als gezondheidszorg, dak/thuisloosheid en slechte publieke voorzieningen voor de Ierse kiezer van veel groter belang zijn. De Ieren denken dat extreemrechtse partijen weinig zinnigs te melden hebben over juist die kwesties. Wat uiteraard getuigd van flink wat gezond verstand. Meer in elk geval dan aanwezig is bij de Nederlandse PVV-kiezer die denkt dat Geert de huren zal verlagen en de gezondheidszorg zal redden.

De catastrofale verkiezingsuitslag is hard aangekomen bij het extreemrechtse plebs. Gemma ging – geheel in stijl – meteen hysterisch oreren over George Soros en Antifa, in combinatie met de blijkbaar alom aanwezige pedofielen en transgenders die De Europese Beschaving ondermijnen:


Uiteraard is het allemaal EEN COMPLOT:


Ook op 4chan was het een en al geween en gekners der tanden:

Uitgelichte afbeelding: Sinn Féin and Sinn Féin Republican Youth signs in Strabane – By Ardfern – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9581377