Dominic Cummings: Britse regering heeft corona zwaar onderschat

Volgens Boris Johnson’s voormalige topadviseur Dominic Cummings heeft de Britse regering de coronapandemie in eerste instantie zwaar onderschat. Cummings zegt zich te schamen voor zijn eigen rol in wat hij nu omschrijft als ‘een compleet falen’.

Cummings legt vandaag een verklaring af voor een onderzoekscommissie van het Britse parlement en die verklaring liegt er niet om.

Volgens Cummings heeft de regering Johnson lang de schouders opgehaald over het risico van de pandemie. Pas eind februari 2020 zag de regering de ernst van de situatie in. Een aantal noodzakelijke maatregelen werd daardoor te laat ingevoerd. Zo wachtte de regering veel te lang met de oproep voorlopig thuis te werken en werden pubs en sportfaciliteiten te lang opengehouden.

Johnson zou zich zelfs opzettelijk hebben willen laten besmetten met het virus om aan te tonen dat corona niks voorstelt: “Ik ga (medisch adviseur) Chris Whitty vragen om me live op tv te injecteren met het coronavirus, zodat iedereen kan zien dat het niet iets is om bang voor te zijn”. Daar kwam de Britse premier pas op terug toen hij daadwerkelijk besmet raakte en een aantal dagen op de intensive care door moest brengen.

Toen het kabinet eindelijk wat knopen door wilde hakken, kwamen tot overmaat van ramp Trump – wie anders – en Johnson’s vriendin er tussendoor fietsen:

Volgens Cummings mikte de regering oorspronkelijk op het zo snel mogelijk bereiken van kudde-immuniteit (herd immunity). Zo zou het ministerie van Volksgezondheid Johnson geadviseerd hebben de bevolking op te roepen ‘besmettingsfeestjes’ te organiseren. Johnson nam dat advies overigens niet over.

Uitgelichte afbeelding: By UK Prime Minister – https://twitter.com/10DowningStreet/status/1154315968312745984, OGL 3, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80886052