David Cameron: eerste vier jaar geen uitkeringen voor immigranten uit de EU

De Engelse premier David Cameron wil dat immigranten uit de EU de eerste vier jaar geen recht kunnen doen gelden op sociale voorzieningen.   Daarnaast wil Cameron immigranten uit de EU die langer dan 6 maanden werkloos zijn, het land uit kunnen zetten.  Tijdens het laatste regeringsjaar van Labour bedroeg het aantal immigranten uit de EU 244.000. Cameron had toegezegd dat terug te zullen brengen tot enkele tienduizenden. Uit gisteren gepubliceerde cijfers blijkt dat het aantal EU-immigranten gestegen is tot 260.000.

Cameron voelt de hete adem van de xenofobe United Kingdom Independence Party (UKIP) in zijn nek.  Met een half jaar te gaan tot de landelijke verkiezingen kan Cameron zich dergelijke cijfers electoraal niet veroorloven.  De leider van de UKIP, Nigel Farage, was er dan ook als de kippen bij om Cameron aan de schandpaal te nagelen. Cameron wordt geplaagd door hetzelfde dilemma waar in Nederland ook VVD en CDA mee worstelen: de wensen van de nationalistische, angstige kiezers staan op gespannen voet met die van de pro-Europese grote werkgevers en de City.

Voor de wensen van Cameron is een verdragswijziging nodig en het lijkt onwaarschijnlijk dat Merkel daar in mee gaat. Mocht men geen compromis kunnen bereiken, dan heeft Cameron een serieus probleem. De grote geldschieters van de Tories zullen nooit toestaan dat Engeland de EU verlaat, maar bij ongewijzigde verhoudingen met de rest van de EU loopt Cameron het risico dat een aanzienlijk deel van zijn achterban in mei 2016 overloopt naar de UKIP.

Bron: The Independent

1 gedachte over “David Cameron: eerste vier jaar geen uitkeringen voor immigranten uit de EU”

  1. Pingback: Kanttekeningen bij de Europese migratie | Res Publica

Reacties zijn gesloten.