Weer een fascisme-deskundige die niet weet wat fascisme is

Wat dít nu weer toevoegt aan de discussie? Nobody knows:

In zijn boek beschrijft hij wat fascisme is en hoe het is gegroeid tot de Tweede Wereldoorlog. “Als je feitelijk naar de geschiedenis kijkt, kun je onmogelijk volhouden dat Wilders een fascist is,” zegt hij. “Wilders is rigide tegenover moslims, maar letterlijk zegt hij: ik ben een vijand van de islam, maar heb niks tegen islamieten. Als zij hun ideologie afzweren, zijn ze hier welkom.” (vara)

We hebben het over “Fascisme-deskundige” Robin te Slaa. Hij legt uit dat Wilders geen fascist is want Wilders is voor een referendum. Dit heb ik (amateur) ruim 2 jaar geleden ook al lang geconstateerd (en gepubliceerd) in mijn stuk De PVV scoort 8,5 9 op de Wikipedia lijst van fascisme kenmerken. Juist voor wat betreft het onderwerpje democratie gaf ook ik Wilders het voordeel van de twijfel.

Is Wilders een fascist? Nee want hij scoort slechts 9 punten op een schaal van 1 tot 10. Welterusten.

Dan het gewauwel over moslims v.s. islam. Ik heb al vaker opgeschreven dat het “biologische” racisme al lang achterhaald is. Daarom kun je Wilders en veel van de zijnen niet zonder meer racist noemen. Moslims zijn geen ras. Ik noem wat ik bij Wilders zie: etnicisme. Dat vind ik even erg als racisme, en vergelijkbaar, maar ik vind het geen racisme.

De meningen hierover zijn verdeeld.

Maar wat veel erger is: racisme heeft met fascisme helemaal GEEN ZAK te maken. Toch jammer dat een “fascisme-deskundige” op de radio zo iets niet weet. Maar dat iemand geen racist is, wil dus helemaal niet zeggen dat-ie geen fascist is.

Einde gratis cursus fascisme.

6 gedachten over “Weer een fascisme-deskundige die niet weet wat fascisme is”

 1. Oh lol…weer zo’n onnozele hals, die is blijven hangen in de WW2/ fascisme/ nazisme vergelijkingen.

  En dan dit pareltje (kuch)…

  “…maar letterlijk zegt hij: ik ben een vijand van de islam, maar heb niks tegen islamieten. Als zij hun ideologie afzweren, zijn ze hier welkom…”

  En als ze dat dan niet doen, Robin? Geert? In lijn met die uitspraak, verworden zij ‘de vijand’ van die geblondeerde fascist.

  Man man, halen ze dit type “kenners” uit het gekkenhuis ofzo?

  Vara had er beter aan gedaan om iemand als Liz Fekete te inviteren i.p.v. deze zotkop.

  Een tijdje terug bij de volkskrant ook al zo’n idioot, die een stukkie had geschreven. Parafraserende: ‘Als je de definities van Robert Paxton zou hanteren, dan valt bijna alles onder fascisme’.

  Ik wacht met smart (lol) op zijn volgende boek: ‘De anatomie van het fascisme in 140 lettertekens’.

 2. Een islamiet die de islam afzweert is toch geen islamiet meer? Het is toch geen land of zo? Dus heeft Geert wel degelijk iets tegen islamieten, want hij wil niet dat ze er zijn.

 3. ““Wilders is rigide tegenover moslims, maar letterlijk zegt hij: ik ben een vijand van de islam, maar heb niks tegen islamieten. Als zij hun ideologie afzweren, zijn ze hier welkom.”

  Dit heet ontmenselijking.
  Het is een der belangrijkste kenmerken fan het fascisme.

 4. Ohja, wat zegt iemand is erg belangrijk.

  Tony Bliar zei ooit voor een grote oorlog dat de vijand ons westen met zijn wapens in 15 minuten af zou maken. Daarom moesten met de opvolgers van de VOC erop naar die oorlog.

  Er is in de 15 jaren erna helemaal niets van die wapens gevonden of gehoord.

  Heel erg belangrijk wat zo iemand zegt, hoor!
  Wilders ook.

 5. Ach ja, of hij nou een quasi-Fascist is of een volwaardige Fascist, het blijft natuurlijk een foute man.

  @2 Eens! Je kunt niet iets tegen het één hebben zonder iets tegen het ander te hebben.

  Racisme en etnicisme hebben overigens een hoop met elkaar te maken, dus dat onderscheid maken is niet zo heel belangrijk. Ik denk dat het een vrij essentiëel onderdeel is van Fascisme. Je moet op de één of andere manier een vijand hebben zonder de Kapitalisten al te veel te beschuldigen, want uiteindelijk beschermen de Fascisten de Kapitalisten. Dan kom je al snel uit op racisme en soortgelijke vormen van discriminatie.

Reacties zijn gesloten.